16. Festival 25 FPS

Od četvrtka, 24. rujna, do subote, 27. rujna, u Kinu SC-a, u Zagrebu održat će se program Refleksi šesnaestog izdanja Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS.

U programu Refleksi, svjetsku premijeru imat će Kako razgovarati s mamom, intimistički esej Dalije Dozet u kojem kroz priču o putovanju na drugi kraj svijeta istražuje načine za razgovor s vlastitom majkom i izražavanje kroz pokretne slike. Film Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio Igora Bezinovića i Ivane Pipal najavljen je kao šarmantni je hibrid dokumentarnog i animiranog filma, razvijen iz audiozapisa kazetice pronađene na odlagalištu otpada. U realizaciji beogradskog umjetničkog dua Doplgenger nastao je Snimak pejzaža bez predistorije, istraživanje Krvavice, zapuštenog lječilišta za djecu i remek-djela socijalističkog modernizma u arhitekturi, Vladislav Knežević predstavlja svoj novi film Colonello Futurista, opisan kao “intrigantni koktel vojne arhitekture i prve filmske avangarde, smješten u austro-ugarsku Pulu uoči početka Prvog svjetskog rata.”

Filmovi u programu Refleksi u konkurenciji su za nagradu Green DCP koju dodjeljuje Udrugra za audiovizualna istraživanja 25 FPS.

U natjecateljskom programu festivala još su tri hrvatske produkcije, među kojima i Događaji za zaboraviti, u kojem je likovni i filmski umjetnik Marko Tadić postupcima animacije oživio fotografske arhive dvojice umjetnika, pronađene na jednom zagrebačkom buvljaku. Tu su i Porvenir Renate Poljak, atmosferično i enigmatično istraživanje migrantskih puteva i vlastite obiteljske povijesti te subverzivni filmski esej i eksperiment TESTFILM #1, u kojem je umjetnička grupa Telcosystems istražila materijalne (ne)mogućnosti aktualnog distirbucijskog formata DCP.