15. Festival dječje knjige

Od utorka, 5. travnja do 20. prosinca 2022. održat će se 15. Festival dječje knjige sa manifestacijom Uberi priču!. Ove godine, u suradnji sa trešnjevačkim školama i vrtićima, festival vodi u svijet bajki, priča, stihova i dječje mašte. U programu sudjeluju dosadašnji suradnici-gosti Sanja Pilić, Sanja Lovrenčić, Silvija Šesto, Dominik Vuković, Sonja Zubović, Ksenija Kušec, ali i neka nova imena poput Srebrenke Peregrin, Sanje Polak, Kristine Čunović, Zdenka Bašića, Alme Pongrašić i Svena Nemeta, a sudjelovat će i Laureati nagrade Grigor Vitez.

Festival dječje knjige petnaestu godinu za redom slavi knjigu i uvodi najmlađe u čarobni svijet koji se jedino čitanjem može iskusiti. Kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i pedagoške razine u suradnji s trešnjevačkim školama i vrtićima, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, djecu se uvodi u svijet dječje književnosti. 15. Festival dječje knjige se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Ovogodišnja popularna berba slikovnica imat će oblik šetnje Parkom Stara Trešnjevka, a tema će joj biti fotografija. Predstavit ćemo priču Marija u gradovima, novi naslov iz serije slikovnica Malih zvona o hrvatskim vizualnim umjetnicima. Ova slikovnica donosi prikaz života velike fotografkinje Marije Braut. Priča o njoj ispripovijedana je iz perspektive njenog nerazdvojnog pratioca, analognog fotoaparata; pripovijedajući neposredno i jednostavno, on izvještava o njihovim zajedničkim avanturama, motivima Marijina rada, osjećaju za ljude i predmete koji je ponekad dijelio s umjetnicom, a ponekad tek čeznuo za smirenim prizorima koje je lakše snimati. Manifestacija Uberi priču! autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, održava se u kontinuitetu od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova. Organizator manifestacije je Udruga za promicanje kulture čitanja Uberi priču.