14. Festival dječje knjige sa manifestacijom Uberi priču!

Od 26. travnja do 15. lipnja 2021., u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka održat će se 14. Festival dječje knjige sa manifestacijom Uberi priču!, u suradnji sa 10 različitih škola i vrtića s područja Trešnjevke. Manifestacija Uberi priču! autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, koja se kontinuirano održava od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova, u organizaciji Udruge za promicanje kulture čitanja Uberi priču.

U programu festivala sudjelovat će poznata imena kao što su Sanja Pilić, Sonja Zumbović, Ksenija Kušec, ali i neka nova kao što su Srebrenka Peregrin, Kristina Čunović, Zdenko Bašić te laureati Nagrade Grigor Vitez. Ovogodišnja popularna berba slikovnica  imat će oblik šetnje Parkom Stara Trešnjevka, a tema će joj biti likovna umjetnost. Priču o šest šetnji Slave Raškaj ispričat će autorica istoimene slikovnice, Sanja Lovrenčić, a na šest postaja – štafelaja postavljenih u parku – ilustrator Dominik Vuković uživo će skicirati odabrane trenutke iz slikaričina života, pokazujući okupljenoj djeci mogućnosti Slavine omiljene tehnike, akvarela. Šetnju će voditi animatorica Nikolina Manojlović Vračar, sve do stabala s kojih će sudionici moći ubrati svoje primjerke slikovnice koja je tematski predložak ovogodišnje berbe.

Festival dječje knjige četrnaestu godinu zaredom slavi knjigu i uvodi najmlađe u čarobni svijet koji se jedino čitanjem može iskusiti. Kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i pedagoške razine u suradnji s trešnjevačkim školama i vrtićima, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, djecu se uvodi u svijet dječje književnosti. Popis književnika koji sudjeluju na 14. Festivalu dječje knjige: 29. travnja – Zdenko Bašić, multimedijski umjetnik, 4. svibnja – Sanja Pilić, 6. svibnja – Silvija Šesto, 11. svibnja – Ksenija Kušec, 13. svibnja –  laureati Nagrade Grigor Vitez – Nagrada za književno djelo, 18. svibnja – Sonja Zubović, 20. svibnja – Tajne ilustracije – Nagrada za ilustraciju Grigor Vitez, 25. svibnja – Kristina Čunović s Kampanjom Čitaj mi za jaslički uzrast, 29. svibnja pripovijedanje za najmlađe uz Srebrenku Peregrin. U lipnju se program nastavlja s Dječjom književnosti na filmu, Šarene priče.