125 godina Umjetničkog paviljona

S idejom potvrde prisutnosti i kontakta s gradom, usprkos zatvorenosti zgrade Umjetničkog paviljona zbog obnove, u 12.5 sekvenci publika se vodi kroz jubilarnu 125. godinu Paviljona osvajajući nove prostore i gradeći politike solidarnosti u suradnjama s drugim ustanovama.

Ova velika i značajna obljetnica proslavlja se u tjednu od ponedjeljka, 11. do petka, 15. prosinca.

SEKVENCA # 1 Prekasno je za odustajanje

siječanj – veljača 2023.

Neonskim natpisom umjetnica Neli Ružić intervenira na pročelje zgrade Glavnog kolodvora Zagreb dajući obrise za nove programske smjernice Umjetničkog paviljona.

SEKVENCA # 2 Izmještanje, izložbe i projekti realizirani u drugim prostorima / taktike useljavanja i kohabitiranja

od veljače 2023. nadalje

Uslijed nedostatka vlastitog prostora, zbog obnove zgrade oštećene u potresu, program se odvija na različitim lokacijama u gradu koristeći taktike useljavanja i kohabitiranja s drugim institucijama i ustanovama (Hrvatski inženjerski savez, Botanički vrt, Tehnički muzej, Etnografski muzej…). Pritom se oslanja na ideju suradništva i solidarnosti, stvara nove kontekste i relacije između različite publike i prostora, širi prostor dijaloga i interdisciplinarnih veza te razvija novu umjetničku i kulturnu topografiju u gradu.

Izložbe i projekti realizirani u drugim prostorima:

Neli Ružić Timescape: vremenski obzor, Sofija Silvia Pendulum, Sandra Križić Roban Rasvijetljena soba – ženska fotografska praksa u Hrvatskoj, Leonida Kovač Krajolici simultanog vremena.

SEKVENCA # 3 www. umjetnicki-paviljon.hr

Redizajnirana mrežna stranica, u novom izdanju od 22. prosinca 2023.

SEKVENCA # 4 Mjesto susreta – podcast, od veljače 2023.

Podcast Umjetničkog paviljona Mjesto susreta serija je audio i video epizoda s kratkim umjetničkim ili kustoskim vodstvima, razgovorima i govorom o umjetnosti ili umjetničkom radu. Ideja serije je učiniti umjetnost dostupnom, pružiti uvid publici u umjetnička nastojanja, promišljanja i u umjetnički proces te otvoriti prostor mogućih dijaloga/poliloga.

SEKVENCA # 5 Znakovi grada, Plakati u City light boxovima i na billboardima

14. 12. – 30. 12. 2023.

Fotografije: Jasenko Rasol (eksterijer), Sanja Bistričić Srića (interijer), Rafaela Dražić (kolaži), Andreja Kulunčić (u okviru umjetničko-istraživačkog projekta Starenje); dizajn: Rafaela Dražić

SEKVENCA # 6 Na gradilištu

Ograda, skela: privremeni prostor za intervenciju, umjetničku produkciju, provokaciju, poziv na bliski pogled, susret u prolazu.

Klasja Habjan: Nadogradnja, Miranda Veljačić i Dinko Peračić, intervencija za Paviljon

SEKVENCA # 7 Slučaj Paviljon, 11. 12. – 15. 12. 2023.

Centar mladih Ribnjak; Klizalište, Ledeni park

Višegodišnji program Slučaj Paviljon obuhvaća umjetnička istraživanja koja sagledavaju Paviljon s različitih umjetničkih i istraživačkih pozicija i različitim metodologijama, a cilj je istražiti i redefinirati povijesnu i kontekstualnu sliku Paviljona, propitati arhitektonsku formu, istražiti mjesta kolektivne identifikacije te mogućnosti novih i starih imaginarija Paviljona kao kapitalnog mjesta kulture i umjetnosti. Senzorni, afektivni podaci, registri emocija, gradnja novog znanja, razbijanje monolitnih kolektivnih predodžbi u samom je fokusu ovog programa.

Sudjeluju: Božena Končić Badurina, Nina Kurtela, Ana Kuzmanić, Toni Meštrović, Lana Stojićević, Miranda Veljačić i Dinko Peračić i gosti.

 11. 12. – 14. 12. 2023., Centar mladih Ribnjak

PONEDJELJAK, 11. 12. 2023.

19 sati: Leonida Kovač: Historijske transverzale Ulrike Ottinger, iz serije Krajolici simultanog vremena – predavanje

UTORAK, 12. 12. 2023.

19 sati: Jasna Galjer: Nepoznata dizajnerica Antoinette Krasnik i Wiener Moderne – predavanje

SRIJEDA, 13. 12. 2023.

13 – 19 sati: radionica socijalno osjetljivog crteža Za sve oči podjednako pod vodstvom Božene Končić Badurine

ČETVRTAK, 14. 12. 2023.

19 sati: Lana Stojićević: Iluzionizam plohe – predavanje

PETAK, 15. 12. 2023.

10 – 12 sati: Jutarnji razgovori o Paviljonu, o iskustvu prošle obnove (2006–2013) s Aldom Krizmanom, kiparom i restauratorom i Mladenom Perušićem, umirovljenim arhitektom konzervatorom te arhitekticom konzervatoricom Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode Majom Gorjanc Čumbrek, koji su oboje radili na obnovi i modernizaciji zgrade Paviljona 2001–2023. te dugogodišnjim kustosom Paviljona Stankom Špoljarićem.

12 – 14 sati: Čitalačka grupa: Frederick Jameson Ideologija i alegorija, voditeljica: Milka Car

SEKVENCA # 8 Na klizalištu: prisvajanje praznine 15. 12. 2023.

Ledeni park nasuprot Umjetničkog paviljona

19 sati: Radiofonijska izvedba na ledu Pavlice Bajsić

20 sati: Rođendanski party

SEKVENCA # 9 Pozdrav iz Paviljona, edukativne radionice

prosinac 2023.

11. 12. 2023. Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež

13. 12. 2023. Dom za starije osobe Sveta Ana

Radionica kolažiranja razglednica iz muzejskih fundusa otvara razgovor o kolektivnoj reprezentacijskoj slici, osobnom reprezentiranju i praksama bliskosti. Pišemo li još uvijek razglednice?

SEKVENCA # 10 Kreativna reciklaža, paviljonski suvenir

SEKVENCA # 11 Fusnote

od 8. 12. 2023., projekt za društvene mreže

Pronalasci iz dokumentacije osnova su za istraživanje, reaktualizaciju i imaginiranje konteksta izložbi Paviljona. Svaka epizoda jedna je fusnota u našoj izložbenoj povijesti. Autorica: Lucija Ostrogović.

SEKVENCA # 12 Razgovor: Umjetničke institucije u vremenu kriza

siječanj 2024.

Razgovor o aktualnim problemima od zatvorenih muzeja do zamjenskih muzejskih čuvaonica i depoa, kao i o mogućnostima izlaganja i djelovanja u situaciji privremenog izmještanja iz matičnih zgrada. Sudionici razgovora su kolege kustosi iz muzeja u obnovi.

SEKVENCA # 0.5 Svaka sekvenca može biti pola i može se nastaviti u svakoj drugoj

Izvor: www.umjetnicki-paviljon.hr, Kulturauzagrebu.hr, 5. prosinca 2023.