100 godina češke egiptologije u AMZ-u

U četvrtak, 28. rujna s početkom u 19 sati, u Arheološkom muzeju u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe Između Praga i Kaira – 100 godina češke egiptologije. Izložba ostaje otvorena do srijede, 15. studenog 2023. U sklopu izložbe u petak, 29. rujna s početkom u 18 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu suautorice izložbe Renata Landgráfová i Lucie Jirásková održat će dva predavanja – o novim saznanjima o dekoraciji grobnica u Abusiru i o najnovijim otkrićima Češkog egiptološkog instituta u Abusiru i Sakari. Predavanja su na engleskom jeziku a ulaz je besplatan.

Izložba Između Praga i Kaira – 100 godina češke egiptologije najprije vodi posjetitelje kroz surove početke, kada se u skromnim uvjetima Sveučilišta u prvoj polovici 20. stoljeća rađa nova znanstvena disciplina. Egiptologija je utemeljena na Sveučilištu isključivo zahvaljujući velikom osobnom trudu i nesalomljivom duhu Františeka Lexe. U drugom djelu izložbe prikazano je razdoblje od 1960-ih do 2019. godine, kada je institut započeo s organizacijom arheoloških istraživanja u Egiptu i Sudanu. Glavni fokus je na Abusiru – glavnom arheološkom lokalitetu suvremenih čeških egiptologa. Fotografije iz tih razdoblja ne prikazuju samo promjene samog arheološkog nalazišta, nego i okoliša koji se drastično mijenjao kroz stoljeća.

2019. godine obilježeno je stoljeće od prvih egiptoloških predavanja koja je održao izvanredni profesor František Lexa na Karlovom sveučilištu tijekom ljetnog semestra 1919. godine. Češka egiptologija od tada je napravila goleme korake naprijed, a Češki egiptološki institut na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, jedina institucija te vrste u Češkoj, odlučio je putem izložbe Između Praga i Kaira – 100 godina češke egiptologije obilježiti godišnjicu tog putovanja.

Organizatori izložbe su Češki egiptološki institut FF UK, Arheološki muzej u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Češke u Zagrebu.

Izložba i prateći program sufinancirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Izvor: www.amz.hr, Kulturauzagrebu.hr, 27. rujna 2023.