10. Zagreb Design Week

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW), ove će godine proslaviti jubilarni, deseti rođendan. Najveće izdanje festivala dosad bit će obilježeno bogatim i zanimljivim programom na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu. ZGDW će vrata prvog festivalskog dana otvoriti 26. rujna u 17 sati, a slavlje jubilarnog izdanja potrajat će do 1. listopada. U sklopu festivala, deset lokacija diljem grada organizirat će svoj program.

Deseto izdanje Zagreb Design Weeka bit će obilježeno slavljeničkom izložbom koja će publiku provesti nostalgičnim putovanjem kroz najsjajnije trenutke proteklih izdanja, a ovogodišnja će tema pod nazivom AI&I u fokus staviti pitanje može li AI i kako pomoći dizajnerima da rade bolje, brže i jednostavnije. Na prvoj izložbi proizvoda dizajniranih uz pomoć umjetne inteligencije bit će prikazani različiti načini suradnje dizajnera i AI-a.

Tradicionalno, na otvorenju 26. rujna, bit će dodijeljene nagrade ZGDW AWARD za najbolja dizajnerska ostvarenja, a najbolja 133 rada bit će izložena na izložbi finalista. Izložbe, kao i popularni pop-up dućan ZGDW market, bit će postavljeni u paviljonima 7 i 7A, a ljubitelji dizajna će u šest festivalskih dana moći pogledati i izložbu fakulteta i škola koja na jednom mjestu predstavlja radove studenata i učenika deset različitih obrazovnih ustanova, food design izložbu All You Can Eat koja propituje otpad stvoren priborom za jednokratnu upotrebu te izložbu bugarskog suvremenog dizajna Lokalna ljepota, koja predstavlja radove devet dizajnera koji su reinterpretirali tradicionalne predmete iz različitih regija ove balkanske države. Na ZGDW modnoj reviji u srijedu, mladi modni dizajneri predstavit će publici svoje modne kreacije, a dan će zaokružiti dokumentarni film Dries o jednom od najvećih modnih dizajnera današnjice, Belgijancu Driesu Van Notenu.

Sve informacije o jubilarnom izdanju Zagreb Design Weeka mogu se pratiti na službenoj stranici festivala (https://zagrebdesignweek.com) i na društvenim mrežama (https://www.instagram.com/zagrebdesignweekhttps://www.facebook.com/zagrebdesignweek). Izvor: www.zagrebdesignweek.com, Kulturauzagrebu.hr, 30. kolovoza 2023