10. OHOHO festival stripa i street arta

10. izdanje OHOHO festivala stripa i street arta održava se od četvrtka, 21. do nedjelje, 24. rujna u prostorima AKC Medike (Pierottijeva 11).

Festival počinje promocijom novog broja OHOHOzina#5 na temu novca (malo dvorište Medike). Zatim je otvorenje izložbe (u Galeriji Siva) strip-tabli iz aktualnog OHOHOzina, popraćena i radovima umjetnika Damira Stojnića (autora vizuala ovogodišnjeg festivala) i likovne umjetnice Monike Milas. Istu večer je otvorenje i izložbe plakata 10 godina OHOHO festivala te stripova iz projekta WOMCOM (Women Power in Comix) u Infoshop Pippilotta.

Uz bogati program, održat će se nekoliko ekskluzivnih promocija strip izdanja, od kojih će neka svjetlo dana ugledati upravo na ovom desetom izdanju OHOHO-a: Lavanderman-zatvorske priče Vinka Barića i Tonia Favera, SF fanzin Crna rupa Stipe Kalajžića, strip-album Brodski dnevnik Korine Hunjak, strip-album TiComix Tihomira Tikulina Tice, novi strip album Nokak Krešimira Zimonića te fanzin Iracionalist iz Rijeke.

Poseban gost bit će slovenski strip-autor i teoretičar stripa Iztok Sitar, koji je sudjelovao sa svojim stripom u prvom broju OHOHOzina, ali i u zadnjemu, na temu novca. Iztok ove godine na OHOHO-u predstavlja cjelokupni opus u radu na stripu i pisanju o stripu.

Ekipa iz Radio Študenta Slovenija održat će event Strip uživo prvi put izvan Slovenije. Strip uživo je glasovna animacija stripa kojega se prati na velikom platnu dok gledatelji slušaju zvukove glazbe, šumova i postave glumaca koji sinkroniziraju svaki kadar. Strip kojega će se čitati uživo jesu Bosanske basne Tomaža Lavriča.

Za vrijeme trajanja festivala prostore Medike oslikavat će umjetnici/e pod vodstvom umjetnice Antonije Bačić. Festival će biti popraćen i putem Stripovedač podcasta iz Beograda, te ostali popratni programi.

Detaljan raspored na poveznici:  https://attack.hr/ohoho-festival-of-comics-and-street-art-10th-edition/

Izvor: www.attack.hr, Kulturauzagrebu.hr, 18. rujna 2023.