Zbirka pjesama Zlato i prah kraljeva autora Drage Štambuka

Arheološki muzej u Zagrebu izdao je zbirku pjesama istaknutog suvremenog hrvatskog pjesnika, liječnika i iskusnog diplomata Drage Štambuka Zlato i prah kraljeva. Zbirka se sastoji od 38 pjesama inspiriranih arheološkim i povijesno-umjetničkim spomenicima, likovima grčko-rimske i egipatske mitološke baštine, poznatim arheološkim lokalitetima, kao i značajnim spomeničkim cjelinama iz kasnijih razdoblja, ne samo iz Hrvatske nego i niza drugih zemalja koje je autor posjećivao ili s njima bio profesionalno povezan. Njegovu poeziju nerijetko prožimaju elementi potresne lirske evokacije te naglašene erudicije, koja vrvi klasičnim mitološkim asocijacijama.

Važno mjesto u njegovu pjesničkom izričaju pripada i njegovu zavičaju, a pomno odabrane riječi često odražavaju domoljublje i povezanost s kršćanskim tradicijama. Jedna od pjesama posvećena je najdragocjenijem spomeniku pohranjenom u zagrebačkom Arheološkome muzeju, Zagrebačkoj lanenoj knjizi: riječ je o jedinstvenom rukopisu, najdužem sačuvanom tekstu na etruščanskom jeziku.

Osim tekstova Štambukovih pjesama, knjiga je opremljena relevantnim likovnim prilozima iz muzejskog arhiva, kao i iz osobnog arhiva Ante Rendića-Miočevića. U opsežnoj izdavačkoj djelatnosti Arheološkog muzeja u Zagrebu ima prostora i za tematiku koja izlazi iz strogo znanstvenih i muzeoloških okvira, a ljubav prema baštini se ne mora nužno poticati samo putem uobičajenih muzejskih sadržaja. Poezija, koja od pamtivijeka obogaćuje ljudski duh, nesumnjivo može doprinijeti jačanju svijesti o našoj bogatoj prošlosti. Zbirkom se  odaje priznanje našem uvaženom pjesniku, ali i na manje konvencionalan način dočarava naša baština i fundus Arheološkog muzeja u Zagrebu.