ZagrebDox 2024

Od četvrtka, 14. do četvrtka, 21. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema održava se jubilarni dvadeseti ZagrebDox.

Dvadeseto izdanje ZagrebDoxa imat će ponajbolje recentne naslove i gotovo redom svjetske, kontinentalne, regionalne i hrvatske premijere. Na programu će biti pobjednici najznačajnijih svjetskih filmskih festivala. Canneski pobjednik Four Daughters Kaouther Ben Hanije bio je i među nominiranim filmovima za ovogodišnjeg Oscara, a dvostruki pobjednik IDFA-e, najznačajnijeg svjetskog dokumentarnog festivala, 1489 Shoghakat Vardanyane dolazi u Zagreb s duboko intimističkom osobnom pričom. S nedavno završenog Berlinalea dolazi iznimno zanimljiv, kontroverzan i dvjema nagradama nagrađen No Other Land koji je doveo do prijetnji smrću hrabrim autorima. Sa sjevera Europe dolazi norveški A New Kind of Wilderness redateljice Silje Evensmo Jacobsen koji je očarao žiri ovogodišnjeg Sundancea. Slično je napravio i film Bottlemen Nemanje Vojinovićažiriju u Sarajevu, gdje je prošle godine dobio tamošnje Srce.

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Detaljan raspored na poveznici: http://zagrebdox.net/hr/2024/vijesti/zagrebdox_2024_mjesec_dana_do_jubilarnog_dvadesetog

 Izvor: www.zagrebdox.net, Kulturauzagrebu.hr, 25. ožujka 2024.