Zagrebačko kazalište lutaka: Premijera predstave Snjeguljica u režiji Zorana Mužića

U petak, 12. lipnja, u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu Lutaka održat će se premijera dječje predstave Snjeguljica u režiji Zorana Mužića.

Zagrebačko kazalište lutaka otvorilo je svoja vrata već potkraj svibnja prvim izvedbama, a sada već predstavlja novu premijeru. Snjeguljica je klasik u repertoarima lutkarskih kazališta pa je tako i u ZKL-ovoj dugoj povijesti postavljana više puta. Bajke ne nude samo općenitu utjehu, već pokazuju što dijete treba učiniti da savlada zapreke. U bajci, nagrada uvijek dolazi pod nekim uvjetom: postoje zabrane koje se ne smiju prekršiti, bića u nevolji kojima se mora pomoći, starice koje treba napojiti. Dakako, nemoćna starica katkad je prerušena zla kraljica, ali nitko nije rekao da bajkoviti svijet nije u jednakoj mjeri put dvojbi i pogibelji, kao i divota i čuda. Upravo je to ono što bajci daje umjetničku snagu.

Snjeguljica Zagrebačkog kazališta lutaka u glavnim crtama slijedi priču koju su u 19. stoljeću zabilježila braća Grimm: kralj je ostario, a kraljeva slabost znači siromaštvo i nemoć cijeloga kraljevstva. Uz njega je njegov stari, odani vojskovođa, pravi predstavnik stare garde, koji sada ima ceremonijalnu dužnost dvorskog meštra od lova. No, ni on neće moći spriječiti da kralj donese pogubnu odluku: da se oženi bogatom ljepoticom iz tuđine. Njezinim dolaskom započinje dobro poznato nadmetanje kraljice sa čarobnim zrcalom i crnom magijom te Snjeguljice i njezinih sedam patuljaka. Kraljica je bila krojač vlastite sudbine, ali i Snjeguljica će morati sazreti iz pomalo tašte kraljevne na zrnu graška u odgovornu i nesebičnu kraljicu, koja će vratiti mir kraljevstvu.

U predstavi glume Ana-Marija Percaić, Matija Prskalo, Željko Šestić, Anđelko Petric, Borna Galinović, Adam Skendžić, Ivan Bošnjak i Mladen Čutura.

Dramatizaciju potpisuje Petra Mrduljaš, scenografiju Gordana Krebelj, lutke Neda Ilijević Vuković, glazbu Mario Mirković, a dizajn svjetla Dražen Dundović.