ULUPUH: Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema

ULUPUH-ova sekcija za fotografiju postavila je izložbu radova trideset i jednog profesionalnog umjetničkog fotografa Vizura 2020 // Vrijeme ekstrema. Izložbu se može razgledati online do 27. travnja.

Radi se o izložbi recentnih fotografija kojom se nastoji predstaviti stanje suvremene fotografije u Hrvatskoj, sa svim pomacima i otvaranjima prema međunarodnoj fotografskoj sceni, razmjeni iskustava te aktualnim pitanjima i problemima profesionalne fotografije.

Kada je sredinom 2019. godine ULUPUH-ova sekcija za fotografiju odlučila promijeniti smjer svoje članske, žirirane, bijenalne izložbe i krenuti s Vizurom 2020. kao prvom iz niza, Vrijeme ekstrema kao tema bila je samo ideja u kojoj se pristup suvremenoj umjetničkoj fotografiji nastojao promijeniti ustaljeni kurs ovog zagrebačkog bijenala.

Osim Draženke Jalšić Ernečić kao autorice koncepcije i nove kustosice Sekcije za fotografiju, koja je konceptualno i tematski odredila novi smjer ovog zagrebačkog bijenala, nakon dugo vremena, na sudjelovanje su pozvani i gosti Sekcije za fotografiju te četveročlani stručni međunarodni žiri kojeg osim kustosice sekcije čine nezavisna kustosica i glavna urednica Portala za kulturu, umjetnost i nove medije Arteist Anita Ruso, likovi kritičar, kustos i urednik Art Magazina Kontura Feđa Gavrilovićte eminentna i međunarodno priznata direktorica neprofitne fotografske organizacije Photolucida Laura Moya. Uz Lauru Moya, na sudjelovanje je pozvano deset profesionalnih suvremenih umjetničkih fotografa iz Sjedinjenih Država što je zamišljeno kao osnova budućeg međunarodnog povezivanja fotografske zajednice.