Tribina IEF-a

U Knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku (Šubićeva 42, V. kat) u utorak, 20. veljače u 13 sati u okviru Tribine IEF-a Olga Orlić održat će predavanje Otvoreno o otvorenom pristupu kvalitativnim podacima.

Otvorena znanost te zagovaranje dostupnosti i razmjene znanja, a posebice članaka i monografija proizašlih iz javno financiranih istraživanja popraćeni su gotovo jednoglasnim odobravanjem znanstvene zajednice. Jedan od ciljeva otvorene znanosti počeo se od 2016. godine intenzivnije zagovarati – dijeljenje podataka po FAIR načelima (Wilkinson et al. 2016). FAIR načela upravljanja istraživačkim podacima pretpostavljaju da su podaci pronalažljivi (engl. Findable), dostupni (engl. Accessible), interoperabilni (engl. Interoperable) i ponovno upotrebljivi (engl. Reusable). I to uistinu zvuči primamljivo jer potencijalno omogućuje provjerljivost podataka, olakšava usporedbe i na neki način maksimizira upotrebu rezultata istraživanja. Posve je zamislivo kada se radi o kvantitativnim podacima. Međutim, kod kvalitativnih podataka situacija može biti znatno zahtjevnija.

Olga Orlić viša je znanstvena suradnica u Institutu za antropologiju u Zagrebu. Od 2001. do 2006. godine radila je kao kustosica u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Za svoju prvu samostalnu izložbu (Tkalci u Istri, 2004.) dobila je godišnju nagradu HED-a za najbolju etnografsku izložbu. Od 2020. godine vodi istraživački projekt HRZZ-a Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološki pristup, a od 2023. godine, zajedno s Petrom Simoničem, hrvatsko-slovenski bilateralni projekt Utjecaj globalnih nesigurnosti na jačanje pokreta za prehrambeni suverenitet u Hrvatskoj i Sloveniji. Autorica je više znanstvenih i stručnih članaka te knjige o antropologiji solidarnosti u Hrvatskoj. Predsjednica je Hrvatskog etnološkog društva (2023–2025).

Izvor: www.ief.hr, Kulturauzagrebu.hr, 14. veljače 2024.