Tjedan u Kinoteci: Priča sa zapadne strane i Spencer

U tjednu od ponedjeljka, 13. do subote, 18. prosinca u Kinoteku među Novitete stiže Spielbergova Priča sa zapadne strane i Tanovićev Deset u pola. Tjedan započinje razgovorom s Anom Hušman, a zaključuje ga FonoKinotekaSoundtrack za film koji nije snimljen.

Novi tjedan u Kinotci počinje razgovorom s filmskom, video i likovnom umjetnicom Anom Hušman. Hušman u svojim radovima eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom, a iza sebe ima nekoliko nagrađivanih kratkometražnih filmova, od kojih neki već imaju status suvremenih klasika. Razgovor, pod naslovom Simbioze i filmosinteze organizira kustoski kolektiv WHW, a u njemu će biti govora o projektu na kojem Hušman trenutačno radi uz prezentaciju i projekciju video i ostalih materijala. Razgovor će moderirati Ana Dević, a ulaz je besplatan.

U programu Noviteti prikazuje se Priča sa zapadne strane, nova inačica istoimenog kazališnog klasika iz 1957. godine, koji govori o zabranjenoj ljubavi djevojke i mladića koji se zaljube unatoč tome što pripadaju dvjema suprotstavljenim bandama. Autor nove verzije je Steven Spielberg, glavne uloge odigrali su Ansel Elgort i Rachel Zeler, a u jednoj od epizodnih uloga pojavljuje se i Rita Moreno, koja je za nastup u filmu iz 1961. godine bila nagrađena Oscarom za sporednu glumicu. Drugi novitet na repertoaru je Deset u pola, humoristična drama oskarovca Danisa Tanovića, smještena u tradicionalne ćevabdžinice na sarajevskoj Bašćaršiji. Među ostalim novitetima prikazuje se i ekstravagantni krimić Dinastija Gucci Ridleya Scotta, vrckava art komediju Francuska depeša Wesa Andersona, biografska drama Spencer Pabla Larraína i dinamična satira Zbornica Sonje Tarokić.

FonoKinoteka donosi Soundtrack za film koji nije snimljen – glazbeno–poetski street movie RadioTeatra. Publiku će kroz ovo putovanje provesti dvoje osobitih protagonista, koje povezuju poetski senzibilitet u kreativnom radu te sklonost izražavanju u različitim medijima. Ovaj kazališno–radijski dijalog sastoji se od poetskih, proznih i glazbenih zapisa nastalih kao dijaloška razmjena tijekom zime i proljeća 2020./21. između zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić i beogradskog pjesnika, kantautora i slikara Nenada Marića. U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija Soundtracka za film koji nije snimljen ne zasniva se samo na riječima i glazbi, već je krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić.
Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 50 kuna, a na dan izvedbe 60 kuna.