Tjedan u Kinoteci: Najgora osoba na svijetu

Od ponedjeljka 31. siječnja do subote 5. veljače u Kinoteku u goste stiže 15. izdanje Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma s programima posvećenima Sanji Iveković i Amosu Vogelu, ciklus Dolazeće atrakcije posvećen je pionirima filmske magije, a među novitetima prikazuje se Najgora osoba na svijetu Joachima Triera.

Petnaesto izdanje Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma održat će se od 31. siječnja do 2. veljače u kinu Kinoteka, uz retrospektivu radova Sanje Iveković te tematski program posvećen Amosu Vogelu, filmskom vizionaru i autoru kultne knjige Film kao subverzivna umjetnost. Program uključuje pregršt kultnih, antologijskih i rijetko prikazivanih naslova. Ulaz na sve projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni, a više o programu saznajte ovdje.

Magija pokretnih slika proizlazi iz uvjerljive priče, sugestivne režije, ali i tehničkih inovacija koje izražajnost slike šire onkraj ograničenja kinoplatna. Stoga je Kinoteka sljedeće termine ciklusa Dolazeće atrakcije posvećuje postupcima koji uvelike unaprjeđuju iskustvo gledanja filma. Filmska bajka Bagdadski lopov, inspirirana pričom iz Tisuću i jedne noći, prva je iskoristila obojanu pozadinu da protagoniste svoje raskošne priče o intrigama i ljubavi s lakoćom proveze stvarnim i izmaštanim svjetovima. CinemaScope je format koju su filmski studiji uveli kako bi velikim ekranom i slikom proširenom s lijeve i desne strane konkurirali sve popularnijim televizijskim ekranima. Format se najčešće koristi u spektaklima, ali i onima koji žele maksimalno iskoristiti izražajnost krajolika, veduta ili prostora. Jedan od prvih filmova snimljenih CinemaScopeom je Kako se udati za milijunaša, romantična komedija s Marilyn Monroe, Betty Grable i Lauren Bacall o ljubavnim putešestvijama solo djevojaka u New Yorku pedesetih. Tjedan zaključuje Čarobnjak iz Oza, klasik Viktora Fleminga i jedan od prvih dugometražnih filmova u koloru, koji je pokazao da boja u filmu može djelovati i realistično i dovoljno magično da gledatelje transponira u svijet njegova začaranog platna. 

Na repertoar stiže Najgora osoba na svijetu, novi film norveškog redatelja Joachima Triera, poznatog po rado gledanim filmovima Oslo, 31. kolovoza (2011), Glasnije od bombi (2015) i Thelma (2017). Priča o neodlučnoj djevojci čiji se život mijenja nakon što upozna 15 godina starijeg muškarca premijerno je prikazana u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojila nagradu za scenarij, a među vodećim je kandidatima za nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma. Kritika je Trierov film prozvala instant-klasikom, hvaleći njegovo osvježavanje konvencija romantične komedije, razigranu kombinaciju humora i drame te nastup Renate Reinsve u glavnoj ulozi.
Među ostalim Novitetima prikazuje se atmosferični psihološki triler Ulica noćnih mora Guillerma del Tora te urnebesna, Zlatnim medvjedom nagrađena crna komedija Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea.

Matineja donosi Moja čudovišna obitelj 2, nastavak popularnog filma o pustolovinama Wishboneovih, obitelji monstruma koji nakon nedaća iz prvoga dijela žive običnim i mirnim životima. No nakon što im se u život upetljaju lovci na čudovišta, obitelj Wishbone se ponovno pretvara u vampira, Frankensteinovo čudovište, mumiju i vukodlaka kako bi – zajedno sa svojim životinjskim pomoćnicima – spasili svoje prijatelje i pronašli sreću.