Tjedan u Kinoteci: Antijunaci našeg doba

Od ponedjeljka, 16. do subote, 21. svibnja Kinoteka nastavlja ciklus Umijeće neuspjeha fokusom na antijunake koji su oblikovali filmsku povijest, u sklopu čega će se prikazati Mračna krv – hrvatska premijera posljednjeg filma Rivera Phoenixa.

Superjunaci dominiraju repertoarima kina diljem svijeta. No antijunaci su dio filmske i pop-kulturne mitologije jednako kao i heroji. Ciklus Umijeće neuspjeha stoga je posvećeno antijunacima našeg doba, filmovima koji podsjećaju na kinematografska razdoblja čija je poetika bila izgrađena oko antijunaka. Prikazuju se Aleje noćnih mora Edmunda Gouldinga – film zlatnog razdoblja film noira, dok Ubojice i svjedoci Alana J. Pakule publiku vode u paranoični svijet političkih trilera 1970-ih. Mračna krv Georgea Sluizera, posljednji (i nikada završeni) film Rivera Phoenixa, podsjetit će publiku na antijunake s ove strane platna – karizmatične zvijezde koje su njihov turbulentni život i prerana smrt prometnule u mitološke ličnosti popularne kulture. Film je završen gotovo dva desetljeća nakon Phoenixove smrti, a projekcija u Kinoteci njegova je hrvatska premijera.

Kinoklub Zagreb, najstariji kinoklub u Hrvatskoj i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća, na 15. Gledalištu, od 19. do 21. svibnja u kinu Kinoteka, predstavit će svoju godišnju filmsku produkciju. Na Gledalištu će se prikazati svi filmovi članova KKZ-a snimljeni u protekloj godini. Tročlani veliki žiri dodijelit će Nagradu Maksimilijan Paspa za najbolji amaterski film u 2021. godini. Nagradu kritike dodijelit će članovi žirija kritike kojeg čine polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u. Ulaz na projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Među Novitetima prikazuje se Košnica, hvaljeni debitantski film kosovske redateljice i scenaristice Blerte Basholli, inspiriran istinitom pričom o ženi koja nakon smrti svoga muža pokrene proizvodnju ajvara kako bi spasila obitelj. Košnica je osvojila nagrade za najbolji film i režiju na Festivalu Sundance, a ušla je i među 15 finalista za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Ljubitelji humora i španjolske kinematografije mogu uživati u dvije izvrsne satirične komedije: Ego protiv ega s Penelope Cruz i Antonijem Banderasom te Veliki gazda s Javierom Bardemom.

Na repertoar stiže novi animirani film namijenjen najmlađim filmofilima. Riječ je o Odvažnoj Ivi i skrivenom blagu Maglograda, priči o djevojčici koja sa svojim prijateljicama lasicama kao siroče živi na ulicama srednjovjekovnog grada. Uskoro će se naći u avanturi spašavanja prijestolonasljednika Rolanda, koji je kletvom pretvoren u neobičnu životinju. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.