Teatar &TD: Premijera predstave Donor u režiji Nine Kleflin

U Teatru &TD, 16. lipnja, u 20 sati održat će se premijerna izvedba predstave Donor splitskog autora Branka Ružića, u režiji nagrađivane redateljice Nine Kleflin.

Potresna dijaloška drama koju donose glumci Dijana Vidušin i Saša Anočić prva je njihova suradnja s &TD-om. Redateljica postavlja intimnu dramu o ljudima koji su prošli ratna stradanja, o onima koje je rat obilježio i promijenio. Govori o ljudima koji su prošli ratna stradanja, o ljudima koje je rat obilježio i promijenio. Oni su muškarac i žena, mučitelj i žrtva. Iako su ovi junaci bili sudionici ratnih zbivanja u Bosni, mogu se lako zamijeniti sa stradalnicima, agresorima i žrtvama bilo kojeg rata u svijetu. Stoga, iako pozicionirana u naše prostore, ona progovara o ljudskoj patnji općenito, o patnji koja je svojstvena svakom čovjeku kojeg je dotaklo beznađe rata. Kroz tu prizmu prelamaju se složeni odnosi dvoje junaka, dvoje tužnih ljudi koji je nekad vezala bliskost, a kasnije mučenje i koji su na svojoj koži bolno ispitali granice međusobnog pripadanja. Ljubav i mržnja u ovoj se priči isprepliću, sjećanja na prošlost mijenjaju sadašnjost, snaga i nemoć postaju zamjenjive kategorije.


Ova tragična priča postavlja pred nas pitanje: za što je sve sposoban čovjek, gdje su limiti ljudskosti, što možemo preživjeti i jesmo li uopće tvorci vlastitog života ili smo tek igračka u rukama neosjetljive sudbine.