Sounded Bodies 2023.

Ovogodišnje izdanje Sounded Bodies 2023. festivala izvedbenih umjetnosti održava se od petka, 6. do utorka, 10. listopada u prostorima Zagrebačkog plesnog centra – ZPC, Pogona Jedinstvo, Kazališta KNAP u Zagrebu. Izvedbeni program predstavlja gostujuće međunarodne i domaće umjetnike koji istražuju odnose glasa i tehnologije, eksperimentalno pristupaju zvuku i glasu, te istražuju koreografski i izvedbeni potencijal zvučno-tjelesnih praksi u  mapiranju i prodiranju u (neotkrivene) prostore sjećanja. Posebno ističemo i svjetsku premijeru predstave Neuspjeh, argentinsko-hrvatske koprodukcije, zadnjom izvedbom Sounded Bodies festivala.

Izvedbeni program započinje u nedjelju, 8. listopada u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo gostovanjem umjetnika Dore Fodor i Hrvoja Radnića, koji će izvesti rad Beating. Preispitujući odnos i uloge čovjeka i softvera, umjetnica pretvara svoj glas i tijelo u instrument kojim softver upravlja, sukreirajući kompoziciju isprepletenu glasom, zvukom i pretapajućim modulacijama.

Program se nastavlja u ponedjeljak, 9. listopada u Kazalištu KNAP izvedbom predstave Sjećanje u prijevodu plesne umjetnice i vokalistice Silvije Dogan. Izvedba je ujedno posljednji dio trilogije o sjećanju u kojoj umjetnica temi sjećanja pristupa kroz višesmjerne prijevode raznih alata, poput jezika, tijela, zvuka i slike. Ulaz besplatan.

Zatvaranje izvedbenog programa, 10. listopada, obilježava predstava u Zagrebačkom plesnom centru Neuspjeh o opernoj pjevačici i glumici Micaeli Fariñe, koja je nastala tijekom ovogodišnje rezidencije argentinskih umjetnika u okviru Sounded Bodies festivala. U projektu su sudjelovali: Micaela Fariña, Gonzalo Quintana, Kika Monte, Mariana Castellucci, Nicolás Pota i Malena Massat. Nakon više od mjesec dana u Zagrebu, umjetnici predstavljaju posebnu koprodukciju i u Zagrebu prikazuju svjetsku premijeru Neuspjeha, predstave koja je svoje putovanje započela na najvećem argentinskom festivalu izvedbenih umjetnosti FIBA-Festival Internacional de Buenos Aires.

U okviru festivala održavaju se i dvije radionice u Pogonu Jedinstvo. Dvodnevna radionica Glas kao tijelo Lucije Barišić odvija se 6. i 7. 10., a istražuje eksperimentiranje, improvizaciju, dramske i somatske vježbe te skrivene dimenzije glasa. Radionicu intuitivno-vokalnog komponiranja 8.10., uoči svog performansa, održat će audiovizualna umjetnica Dora Fodor s ciljem istraživanja glasa, bilježenja istog grafičkom notacijom i izvedbom zajedničke partiture u okviru radionice.

Umjetnički direktor festivala: Bruno Isaković

Direktor udruge Domino: Zvonimir Dobrović

Producentice: Marta Banić, Matea Antunović, Sara Gurdulić

Detaljan raspored na poveznici: https://thisisadominoproject.org/

Izvor: www.thisisadominoproject.org, Kulturauzagrebu.hr, 2. listopada 2023.