Retrospektivna izložba Željka Kipkea Od Ritma do Palače uništenja u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

Od 8. prosinca 2022. do 29. siječnja 2023. godine u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti bit će izložena retrospektivna izložba vizualnog umjetnika, likovnog kritičara i teoretičara Željka Kipkea Od Ritma do Palače uništenja.

Kroz sedam dionica u sedam dvorana 1. kata Vranyczanyjeve palače retrospektiva objedinjuje film, ambijentalne instalacije, slike, fotografije i grafike, autorova antologijska ostvarenja nastala od 1977. do danas. Uz djela iz Zbirke Muzeja građa dolazi iz nekoliko hrvatskih muzejskih institucija i privatnih zbirki, a izložbu prati dvojezični katalog, s predgovorom povjesničara umjetnosti i kustosa Vanje Babića.

Babić kaže kako je ta retrospektiva tek jedan od mogućih retrospektivnih pogleda na stvaralaštvo Željka Kipkea, a moglo bi ih biti još mnogo, i to ne samo zbog opcije posezanja za ovom prigodom izostavljenim radovima nego i zato što ono što vrijedi danas već sutra može poprimiti posve nove i drukčije konotacije.

Retrospektiva počinje sobom u kojoj se prikazuju filmovi iz naslova, a završava onom u kojoj Kipke stupa u konflikt s hrvatskim društvenim i kulturnim ustanovama.