Retrospektive Denisa Villeneuvea i Christophera Nolana te najnoviji film Joachima Triera

Od ponedjeljka, 7. do nedjelje, 13. veljače u kinu Tuškanac prikazuju se retrospektive Denisa Villeneuvea i Christophera Nolana te najnoviji film Joachima Triera.

U ponedjeljak je na programu triler-drama Politehnika (2009), ekranizacija tragičnih zbivanja koji su se 1989. odigrali u Montrealu kad je jedan od studenata politehničkog fakulteta naoružan ušao u zgradu fakulteta te krenuo selektivno ubijati svoje kolegice i profesorice. Na izričitu želju Denisa Villeneuvea filmska fotografija je crno-bijela, a snimalo se na zamjenskim lokacijama iz poštovanja prema žrtvama. 

Iste večeri prikazuje se i Villeneuveov debitantski dugometražni film, romantična drama 32. kolovoza na Zemlji (1998), prikazana u Cannesu. Glavnu žensku ulogu sjajno interpretira Pascale Bussières, a  posrijedi je elegantno režirano ostvarenje nenametljivih stilizacija i dojmljive vizualnosti, kao i vrlo uvjerljivih glumačkih interpretacija. Danas je u njemu lako vidjeti ostvarenje autora budućih vizualno fascinantnih i tematski filozofičnih znanstvenofantastičnih djela.

U utorak slijedi nagrađivana psihološka drama Neprijatelj (2013), uspješna adaptacija romana Dvojnik Joséa Saramage. Izvrsno režirano djelo, zasićeno sjajno kreiranim ozračjem tjeskobe, dominantno je film stanja a ne zbivanja. Psihologizacija likova je tim učinkovitija i intrigantnija jer su oni karakterno i psihički fluidni. Izvrsnog Jakea Gyllenhaala gledamo u čak dvije uloge, a njegove su podjednako uvjerljive partnerice Isabella Rossellini, Mélanie Laurent i Sarah Gordon.

U nastavku večeri prikazuje se i Villeneuveov drugi film – drama Maelström (2000). Posrijedi je razmjerno hermetičan film dojmljivo kreiranog sumornog i snolikog ozračja. Intrigantna filmska moralka kao novitet koristi ribu kao pripovjedača, a gledatelje osvaja i vizualnošću te efektnim stilizacijama. Za njih je, baš kao i za oniričan ugođaj u kojem se povremeno praktički gubi granica između sna i jave, zaslužan i snimatelj André Turpin, čest Villeneuveov suradnik.

Srijeda donosi redateljev najnoviji film Dina (2021), adaptaciju kultnog romana Franka Herberta. Od filma se prilično očekivalo upravo zbog činjenice što će ga režirati Villeneuve, a riječ je tek o prvom dijelu planirane dvodijelne adaptacije romana. Prema mnogima, Villeneuve je opravdao očekivanja, snimivši raskošno produciran, sugestivno režiran i odlično glumljen film u kojem je svijet iz mašte Franka Herberta zaživio na uistinu impresivan način.

Na rasporedu u četvrtak je psihološka triler-drama Zatočene (2013) u kojoj se Villeneuve priklonio žanrovskom filmu. Film tako nudi iznimno uzbudljivu igru živaca koju osim sjajne režije krase odlično i slojevito napisani likovi. Njih tumače Hugh Jackman u jednoj od najuspjelijih uloga u dosadašnjoj karijeri, te odlični Jake Gyllenhaal. Fotografiju filma potpisao je Roger Deakins, inače stalni suradnik braće Coen, koji je za rad na ovom filmu bio nominiran za Oscara.

Blade Runner 2049 (2017), nastavak antologijskog SF filma Blade Runner (1982) Ridleyja Scotta, može se pogledati u petak. Riječ je o vrlo uspjelom, iznimno sugestivno režiranom i dojmljivo atmosferičnom djelu čiji autori niti ne pokušavaju prikriti derivativnost i povremenu citatnost, te čiji je redatelj tijekom čitavog rada na projektu otvoreno izražavao skepsu i bojazan glede njegova (ne)uspjeha, upravo iz razloga što svaka usporedba neizbježno mora biti na štetu nastavka.

Od subote pa sve do nedjelje, 20. veljače prikazuje se retrospektiva Christophera Nolana koju čini deset naslova. Retrospektivu otvara film Memento (2000), prijelomno djelo u karijeri neosporno vrlo darovitog filmaša. Adaptacija kratke priče redateljeva brata Jonathana nagrađena je na Sundance festivalu. Već u vrijeme premijere Christopher Nolan  je stekao kultni status i postao miljenik ambicioznije publike i filmofila te se afirmirao kao iznimno svjež i darovit autor.

Retrospektiva se nastavlja u nedjelju, kada je na rasporedu Početak (2010), pripovjedno kompleksno djelo s brojnim filmofilskim posvetama. Osim u maestralnoj režiji, preispitivanju relacija svjesnog i podsvjesnog, impresivnoj scenografiji te raskošnom dominantno pastelnom koloritu, moći ćete uživati i u efektnom postuliranju intrigantnih likova, spretnoj naraciji koja se često odvija na više paralelnih razina, naglašenim stilizacijama i uzbudljivim akcijskim sekvencama.

U ranijem popodnevnom terminu subote i nedjelje u program Distribucija stiže Najgora osoba na svijetu (2021), treći dio Oslo trilogije Joachima Triera. Film je premijeru imao u Cannesu, gdje je nositeljica naslovne uloge Renate Reinsve nagrađena kao najbolja glumica. Kritika je film podržala kao djelo visoke vrijednosti, a jednom od njegovih najvećih kvaliteta smatra se subvertiranje temeljnih elemenata žanra romantične komedije, kojem na neki (uvrnut) način pripada.