Retrospektiva Stanleyja Kubricka u Tuškancu

Nakon kraće stanke kino Tuškanac nastavlja s radom, a u tjednu od 3. do 11. siječnja 2022. program počinje retrospektivom američkog redatelja Stanleyja Kubricka. Program u ponedjeljak, 3. siječnja remek-djelo 2001: Odiseja u svemiru (1968), smatran najboljim SF filmom svih vremena. Prijelomno ostvarenje u povijesti sedme umjetnosti, promišljeno je, meditativno i metafizično remek-djelo za koje je Kubrick tvrdio da je alegorija o potrazi za Bogom, a može se tumačiti i kao motiv čovjekova otuđenja te evolucije ljudske inteligencije i opasnosti nekontroliranog razvoja tehnologije. 

U utorak slijedi Lolita (1962), Kubrickova adaptacija kontroverznog i do danas subverzivnog romana Vladimira Nabokova o erotskoj čežnji muškarca poznih srednjih godina prema 12-godišnjoj djevojčici. Iz cenzorskih razloga, Lolita u filmu ima 14 godina, a odigrala ju je Sue Lyon koja je osvojila Zlatni globus kao glumica koja najviše obećava. Glavnu mušku ulogu odigrao je James Mason, a glasovita je i polivalentna izvedba Petera Sellersa. Scenarij filma je napisao sam Nabokov, iako ga je Kubrick drastično izmijenio. 

Retrospektiva u srijedu donosi još jednu Kubrickovu ekranizaciju. Dr. Strangelove (1964) je žestoka satira na hladnoratovsko balansiranje prijetnjom razornog nuklearnog rata. Peter Sellers je u filmu odigrao tri uloge i to maestralno, uglavnom improvizirajući tekst, uključujući i slavnu rečenicu iz posljednje scene. Iako djelo satirizira obje strane u hladnom ratu, ipak je daleko veći naglasak na Amerikancima, u skladu s onom „prvo pometi vlastito dvorište“ – logika koje se rijetko tko drži, stoga i u tom smislu Kubrick zaslužuje veliko poštovanje. 

U srijedu će biti prikazane i Staze slave (1957), ostvarene u suradnji Kubricka i Kirka Douglasa koji je odigrao glavnu ulogu i bio producent filma. Riječ je o adaptaciji romana Humphreyja Cobba, antiratnog krika motiviranog apsurdnim ratovanjem u Prvom svjetskom ratu. Koliko je antiratna i antimilitaristička intonacija filma bila snažna svjedoči i to da je u Francuskoj bio zabranjen za prikazivanje gotovo 20 godina. Kao i u većini Kubrickovih filmova, nit vodilja bilo mu je beskompromisno prikazivanje prave ljudske prirode. 

Na rasporedu u četvrtak je nagrađivani psihološki horor-triler Isijavanje (1980), kultno i uistinu zastrašujuće ostvarenje adaptirano prema romanu Stephena Kinga. Scenarij je uvelike izmijenjen pa se piscu film nije svidio, no radi se o maestralnom ostvarenju prepoznatljivog kubrickovskog zamaha. Uz sjajne glumačke izvedbe Jacka Nicholsona i Shelley Duvall, atmosferu ekspandirajuće tjeskobe i paranoje dodatno naglašava korištenje glazbe Béle Bartóka, Györgyja Ligetija i Krysztofa Pendereckog.  

U petak slijedi Kubrickov posljednji film – Oči širom zatvorene (1999). Radi se o adaptaciji kratkog romana Novela o snu velikana bečke moderne Arthura Schnitzlera, a glavne uloge odigrali su tada mladi supružnici Tom Cruise i Nicole Kidman. Oni su bili savršeni za utjelovljenje supružnika koji osvještavaju vlastita izvanbračna erotska iskušenja i priznaju ih jedno drugom, suočavajući se s rizičnim posljedicama. Kubrick je ovaj film smatrao svojim najboljim ostvarenjem, a iznenada je umro netom nakon što je završio montažu. 

Subota donosi Paklenu naranču (1971), ekranizaciju romana Anthonyja Burgessa koja je u vrijeme nastanka smatrana najnasilnijim filmom ikada. Glavnu ulogu odigrao je Malcolm McDowell kojem je Kubrick dao znatan prostor za improvizaciju. Film je izazvao velike kontroverze zbog eksplicitnog prikaza ekstremnog (seksualnog) nasilja i uznemirujućeg viđenja društva bliske budućnosti. Zbog stvarnih slučajeva nasilja inspiriranih filmom, Kubrick je film povukao iz kina u Velikoj Britaniji, a bio je zabranjen za prikazivanje i u nizu ostalih zemalja.

U nastavku večeri prikazuje se i Poljubac ubojice (1955), djelo noirovskog ozračja s bitnim udjelom svijeta boksa čiji je Kubrick bio veliki poklonik. Radeći u izuzetno oskudnim produkcijskim uvjetima, Kubrick je i ovaj put demonstrirao nesvakidašnji talent te na uglednom festivalu u Locarnu osvojio nagradu za najbolju režiju. Film je snimao uglavnom kamerom iz ruke ili iz automobila u pokretu na newyorškim ulicama, čime je anticipirao francuske novovalovce, postigavši na kraju fascinantan, upravo dokumentarističko-naturalistički dojam stvarnosti. 

Nedjeljni program čini Spartak (1960), povijesni spektakl s dotad najvećim budžetom u povijesti Hollywooda. Kubrick ga je režirao na poziv Kirka Douglasa koji je producirao film te otpustio inicijalnog redatelja Anthonyja Manna. Ipak, ni njegova suradnja s Kubrickom nije bila glatka kao ranije. Manjak kreativne kontrole Kubricku se pak toliko zamjerio da je odlučio nikad više ne pristati na film bez dostatne autorske slobode. Unatoč tome, Spartak je itekako pridonio rastu njegove karijere.

U sklopu programa Distribucija u subotu i nedjelju prikazuje se najnoviji film Pedra Almodóvara Paralelne majke (2021) s Milenom Smit i Penelope Cruz koja je za ovu ulogu nagrađena kao najbolja glumica na filmskom festivalu u Veneciji. Dvije žene, Janis i Ana, zajedno se nalaze u bolničkoj sobi gdje svaka očekuje rođenje djeteta. Nekoliko riječi koje će izmijeniti u satima čekanja do poroda između njih dvije stvorit će neočekivanu povezanost, a koja će razvojem situacije i novonastalim komplikacijama promijeniti njihove živote zauvijek.