Putujuća svjetska izložba Tolerancija u Botaničkom vrtu PMF-a

Od ponedjeljka, 16. studenog do 16. prosinca, u Botaničkom vrtu PMF-a, povodom Međunarodnog dana Tolerancije održat će se edukativni i kulturno-umjetnički projekt u čijem centru je putujuća izložba plakata koncepcije Mirka Ilića, a koju po drugi put u Zagrebu s Mirkom Ilićem organizira Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, sada u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i kreativnom platformom Organizam.

Tolerancija predstavlja odnos među ljudima koji u potpunosti prihvaća druge, njihove drugačije običaje, prihvaća druge narode, mišljenja, političke, vjerske, jezične razlike u sklopu snošljivosti i trpeljivosti. Poznavanjem terminologije tolerancije dizajner Mirko Ilić uviđa sveopću netoleranciju među ljudima te na Ljubljanskom Festivalu tolerancije dobiva inspiraciju o toleranciji kao takvoj. U želji i nadi k boljem prihvaćanju i toleriranju svakog pojedinca okuplja veliki broj svjetskih dizajnera. Zadatak svakog dizajnera bio je da osmisli plakat koji svojom vizualnom porukom simbolizira toleranciju te da napiše riječ tolerancija na svom materinjem jeziku.

Plakati su na izložbama diljem svijeta većinom izloženi na otvorenom prostoru, s idejom što veće dostupnosti običnom prolazniku i onim ljudima koji nemaju običaj posjećivati često galerije. Danas, u vrijeme pandemije virusa COVID-19, izložba Tolerancija na ogradi Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu, uz obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije, poziva prolaznike na pažnju prema svojim sugrađanima, promišljanje o životnim ogradama i o značaju prirode u našoj svakodnevici.  Od 2017. do danas različite inačice izložbe Tolerancija vidjelo je preko 150 tisuća ljudi u 29 zemalja, a broj plakata povećava se svakom izložbom te danas broji preko 160 plakata.

Domaći dizajneri čiji će plakati biti izloženi su Boris Bućan, Boris Ljubičić, Dejan Kršić, Robert Čanak i Sven Sorić.