Prvi ovogodišnji koncert Jazz orkestra HRT-a

Prvi ovogodišnji koncert Jazz orkestra HRT-a iz Jazz ciklusa održat će se u srijedu, 2. veljače 2022. u 20 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Orkestar će ugostiti nagrađivanog švedskog glazbenika Larsa Lindvalla (1962., Eksjö). Lindvall je u svojemu radu prije svega fokusiran na živu svirku pri čemu kombinira jazz, klasične i latino idiome sa svojim švedskim korijenima. Upravo to najvažniji je aspekt njegova izražavanja kao trubača, skladatelja i aranžera. Tome će sada pridodati i zvuk Jazz orkestra HRT-a uz koji se predstavlja u trostrukoj ulozi autora, trubača i dirigenta.

Trubu je počeo svirati kao osmogodišnjak te je već u tinejdžerskim godinama svirao s raznim sastavima, pa i big bandovima i orkestrima, da bi diplomirao 1989. u Grazu. Slijedili su nastupi diljem Europe te studij na Berklee College of Music gdje je radio s velikanima poput Roba Pomeroyja, Hala Crooka, Grega Hopkinsa i Boba Freemana. Iste godine kada je tamo diplomirao, 1992., primio je nagrade Clark Terry i Quincy Jones. Među svoje suradnike broji Bobbyja McFerrina, Mela Lewisa, Jayja Claytona, Adelharda Roidingera te sastave Nouvelle Cuisine, X-tra, Experimenti Berlin i mnoge druge. Kao producent i glazbenik bio je uključen u rad na više od 40 nosača zvuka u sedam zemalja. Djeluje i kao profesor na odsjeku za jazz pri Akademiji za glazbu u Baselu.

Za koncert s Jazz orkestrom HRT-a predložio je djela s albuma Now or Never te je pripremio dvije nove skladbe. Radi se isključivo o njegovim skladbama i aranžmanima. Riječ je o glazbi zasnovanoj na Lindvallovom bogatom iskustvu te razmišljanju o glazbi kroz slike, događanja, raspoloženja, boje i razne razine energije. On poštuje mnoge zvukove iz tradicije i druge utjecaje. Posebice se nadahnjuje prirodom, skandinavskim krajolicima i raznolikim nijansama boja u raznim godišnjim dobima. Osim na svoje švedske korijene, oslanja se i na tradiciju klasične glazbe. Koncert se snima za Hrvatski radio, a snimka će se emitirati u srijedu, 9. veljače u 20 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Ulaznice su u prodaji na ulaznice.hr, te dva sata prije početka koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti.