Premijera predstave Zagreb 2020 Kazališta Gavella

U petak, 27. studenoga u 20 sati, u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se premijerna izvedba predstave Zagreb 2020 nastale u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella i režiji Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića.

Predstava Zagreb 2020 proizašla je iz projekta Sanjam(o) predstavu koji Gavella razvija već neko vrijeme, a čiji je filmski dio emitiran preko društvenih mreža. Iz toga nastaje i izvedbeni događaj radnog naziva Zagreb 2020 prema konceptu Dubravka Mihanovića i Filipa Šovagovića.

Podnaslovljen kao dramski koncert, kombinira i eklektično spaja dramaturgiju (post)ekspresionističke rascjepkanosti kratkih rezova s plovom glazbenih dionica i pjevačkih sekvenci, kako bi pokušao progovoriti o tekućoj godini i specifičnoj događajnosti u Gradu Zagrebu, iz pozicije njegovih građanki i građana.

Dvadesetak glumica i glumaca ansambla kazališta Gavelle, trenutno zatvorenog zbog posljedica potresa, osnaženih skupinom glazbenika, krenulo je u zajedničko kolažiranje iz zadanih im i improviziranih monoloških struktura, od kojih su neke ostale u toj formi, a neke su se razvile u dijaloške scene s dvoje ili više izvođača, ovisno o nadahnuću, razvoju, okolnostima.

U predstavi igraju Bojana Gregorić Vejzović, Hrvoje Klobučar, Andrej Dojkić, Tara Rosandić, Anja Đurinović Rakočević, Amar Bukvić, Tena Nemet Brankov, Sven Šestak, Mada Peršić, Marko Petrić, Đorđe Kukuljica, Sven Medvešek, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Nikola Baće, Jelena Miholjević, Ranko Zidarić, Siniša Ružić i Anica Kovačević.

Kostimografkinja je Marita Ćopo, autori glazbe Šimun Matišić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović, koji sviraju uživo na sceni, suradnica za scenski pokret je Anja Đurinović Rakočević, video potpisuju Hrvoje Zalukar i Filip Borelli, a oblikovanje svjetla Zdravko Stolnik.