Premijera predstave Revizor u HNK-u u Zagrebu

U petak, 12. ožujka u 19 i 30 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno će biti izvedena predstava Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Sergeja Potapova.

Britko i duhovito Gogoljevo remek djelo Revizor razotkriva svijet korupcije do u najsitnije detalje, dočaravajući brojne karaktere koji jedino vezama, uslugama i novcem ostaju na svojim pozicijama. Nemoral, lukavost i poniznost vladaju, a varalice to iskorištavaju, stvarajući sliku bolesnog i pokvarenog društva.                                                     

U uspavano provincijsko mjesto stiže vijest o dolasku državnog revizora. Nastaje opća uzbuna koju predvodi načelnik, jer zna da njegova pozicija u mjesnoj vlasti ovisi o revizorovom izvještaju. Zbog toga organizira sastanak sa svim viđenim mještanima, od suca do policajaca, kojima daje zadatke uređivanja i uljepšavanja mjesta pred revizorov dolazak. Istovremeno u mjesnoj gostionici odsjeda vjetropir i varalica Hlestakov, kojeg zabunom smatraju revizorom. Koristeći tu situaciju, od svih posuđuje novac i gosti se na tuđi račun. Načelnik  poziva Hlestakova u svoju kuću u kojoj ga dočekuju njegova žena i kćer. Tada započinje vrtlog događaja u kojima svi mještani hodočaste Hlestakovu nudeći mu novac i razne usluge, na čelu s načelnikom. Hlestakov svima laže o svom blistavom životu i vezama, udvara se istovremeno načelnikovoj ženi i kćeri, koju naposljetku zaprosi. Ludilo korupcije i mita se nastavlja, sve dok se ne pronese glas da je Hlestakov varalica, koji je u međuvremenu pobjegao, i da je pravi revizor stigao. Načelnik i svi ostali ostaju skamenjeni, a komad završava scenom iščekivanja neminovne kazne.                               

Redatelj je Sergej Potapov, jedan od najnagrađivanijih ruskih umjetnika, koji se bavi kazalištem, igranim i dokumentarnim filmom. Rođen je u Jakutiji, najvećoj ruskoj republici koja obuhvaća cijeli istočni Sibir. Završio je čuvenu akademiju GITIS u Moskvi, a radi u brojnim zemljama. Scenografiju i kostime uradila je ruska umjetnica Julija Vetrova a dramaturginja predstave je Mirna Rustemović.

U ulogama načelnika, njegove žene i kćeri nastupaju Bojan Navojec, Daria Lorenci Flatz i Iva Mihalić. Lažnog revizora Hlestakova glumi Igor Kovač. U ansamblu su Milan Pleština, Dušan Bućan, Slavko Juraga, Franjo Kuhar/Ivica Jončić, Filip Vidović, Silvio Vovk, Kristijan Potočki i Tin Rožman.