Premijera predstave Proces Kafka Teatra &TD

U srijedu, 25. studenog u 20 sati, u Teatru &TDodržat će se premijera predstave Proces Kafka u režiji Ivana Penovića.

Predstava Proces Kafka pokušava dati odgovor na pitanja: Što je zakon? Tko je zakon? Što znači da zakon postoji? Je li pravilo vidljivo samo kada ga se krši? Zašto se opiremo pravilima? Dokazujemo li vlastito postojanje tom borbom?

Glavna opresivna strategija današnje birokracije jest dokazati nam da je pojedinac samo broj, da naš slučaj nije prvi takvog tipa, da je sve samo standardna procedura i da se nemamo čega bojati i da se nemamo zašto buniti. Ograda koju birokracija postavlja kako bi se zaštitila od propitivanja njenih pravila jest izmještanje zakona iza višestrukih vrata. Dok je nevidljiv, ne možeš mu odrubiti glavu. Dok nam se netko ne naruga u lice, nemamo se za što buniti. Jer nećemo se valjda buniti na nešto što nismo sigurni da postoji?

Način na koji je Proces fragmentarno spojen, njegova izgledna nedovršenost i očiti skokovi u toku misli Franza Kafke nude upravo izvedbeni potencijal na koji se predstava Proces Kafka oslanja. Način kojim Kafka barata birokratskim rječnikom nudi specifičan improvizacijski fokus. Mogućnost nadopunjavanja, izmještanja rasporeda događanja i različitog čitanja smisla, odnosno paradoksalnosti ovog romana nudi prostor manipulacije scenske dinamike. Cirkularnost svakog poglavlja romana, njegovo ponavljanje ujedno je i najveća zamka i najveća prednost postavljanja predstave. Stagnacija radnje izvor je emocionalnog razvoja, odnosno frustracije likova.