Premijera predstave Neprijatelj naroda u Zagrebačkom kazalištu mladih

U subotu, 6. veljače u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno će biti izvedena predstava Neprijatelj naroda autora Henrika Ibsena, u adaptaciji i režiji Ivana Penovića.

Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, drama Henrika Ibsena Neprijatelj naroda spada u naslove koji već na prvi pogled privlače pažnju i postavljaju brojna pitanja. Široko poznati narativ o pojedincu koji se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire u njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u ritualnost sistema, ali i način na koji se vlastitim samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice u trenutku u kojem se poništava vlastita vrijednost, a sve u službi promoviranja vrijednosti samog kolektiva.

U vrijeme nastanka, Neprijatelj naroda bio je autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame Sablasti, a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva.

Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava tako postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja, ali i neodustajanja. S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika, poput primjerice predstave Katalonac (Teatar &td) ili Flex (KunstTeatar). 

U predstavi glume Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Ewelina Pankowska, Pjer Meničanin, Jan Sobolewski, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev i Ugo Korani.