Premijera predstave Kaspar autora Petera Handkea u Teatru &TD

U petak, 25. ožujka u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD održat će se premijerna izvedba predstave Kaspar autora Petera Handkea, u režiji Hrvoja Korbara i izvođenju Borisa Barukčića, Lucije Dujmović, Mateje Bilosnić, Andreja Kopčoka i Romana Nikolića.

Sve što se veže uz personu Kaspara Hausera obavijeno je određenom dozom zagonetnosti – rođenje mu je nepoznato, a smrt tajanstvena. Možda je upravo zato inspirirao brojna umjetnička djela, poput Herzogovog filma ili Handkeove drame koja je postala i jednom od kultnih predstava Teatra &TD, u režiji Vladimira Gerića s Ivicom Vidovićem u naslovnoj ulozi iz 1970. godine.

Kaspar, koji zna izgovoriti samo jednu rečenicu, podvrgava se procesu socijalizacije kroz koji ulazi u jezik te posljedično i u društvo, no Handke ne portretira njegov dokumentarni put nego ukazuje na manipulativna svojstva jezika kao okoline koja oblikuje individuu na način kako bi ona što više odgovarala samom društvu. Kaspar tako postaje model jedne ljudske sudbine koja pokazuje do koje je mjere društvo u stanju modelirati kako bi zadovoljilo vlastite potrebe.

Predstava je inspirirana dramaturškim silnicama internetskog bespuća, poput ulančavanja novih tabova, neprestanog izmicanja pažnje, kao i sveprisutnog ready-made jezika te ovog Kaspara smješta u samo središte procesa učenja satkanog od jezičnih manipulacija, ispražnjenih fraza i izjednačavanja informativne kvantitete s kvalitetom.