Premijera predstave Genijalna prijateljica u HNK-u u Zagrebu

U četvrtak, 30. prosinca u 19:30 sati u HNK-u u Zagrebu održat će se premijera dramske predstave Genijalna prijateljica, nastale prema istoimenom romanu autorice Elene Ferrante, u režiji Marine Pejnović i izvođenju Ive Mihalić i Jadranke Đokić.

Genijalna prijateljica Elene Ferrante prati odrastanje dviju djevojčica – Elene (Iva Mihalić) i Lile (Jadranka Đokić) iz siromašne napuljske četvrti. Iz telefonskog poziva sina svoje najbolje prijateljice, Elena saznaje kako je Lila nestala i to je strašno razljuti.

„Već barem tri desetljeća govori kako želi nestati i izbrisati svaki svoj trag, a samo ja dobro znam što time misli… Uključila sam računalo i počela zapisivati svaki detalj naše priče, sve što mi je ostalo u sjećanju… Naše prijateljstvo je počelo kad smo se Lila i ja odlučile uspeti mračnim stubama koje su, stubu po stubu, krak za krakom vodile do don Achillova stana…“

Tim riječima započinje popularni roman velike suvremene talijanske književnice Elene Ferrante o dvjema prijateljicama, Eleni i Lili, iz siromašne napuljske četvrti u pedesetim godinama prošloga stoljeća. Roman je već prvim izdanjem osvojio i čitatelje i kritiku. Jedna od dviju prijateljica je blaga i željna priznanja, dok je druga žestoka i beskompromisna, prava borkinja za vlastito dostojanstvo. Pratimo sudbine i odrastanje dviju djevojčica, njihovo kompleksno, ali iznimno prijateljstvo uklopljeno u bogatu sliku društva, prijateljstvo protkano sukobima, ljubavlju i rivalstvom. One odrastaju i sazrijevaju u poslijeratnome predgrađu Napulja, neobrazovanoj sredini opterećenoj siromaštvom, razapetoj između iscrpljujućega fizičkog rada i utjecaja mafijaške scene. U priči o svijetu u vremenu koje je duboko utjecalo na sadašnjost plutaju sitni prevaranti, patrijarhalne obitelji, mutni poslovi, likvidacije, dogovoreni brakovi…

Roman je raskošna freska društva tijekom nekoliko desetljeća, a rukopis Elene Ferrante jest stilski i emocionalno jedan od vrhunaca svjetske literature.