Premijera predstave Gdje se kupuju nježnosti u HNK-u u Zagrebu

U petak, 15. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se premijera predstave Gdje se kupuju nježnosti, nastala prema dramskom predlošku autorice Monike Herceg i u režiji Renea Medvešeka.

Drama Monike Herceg Gdje se kupuju nježnosti, u listopadu 2020. pobijedila je na Natječaju za suvremeni dramski tekst HNK u Zagrebu, a na daskama će biti izvedena prvi put 15. siječnja 2020.

Gdje se kupuju nježnosti Monike Herceg je originalan, svjež i snažan poetski tekst koji se u svim segmentima izdvaja iz dominantnih strujanja u suvremenoj hrvatskoj drami. Tekst prelazi put od bijesa, nasilja riječima i žestokih emocija do mirenja sa životom i razumijevanja, shvaćanja bez osude. Prvi prizori su puni gnjeva, oštrih replika, pobune i svađa. Nakon drugog prizora mijenja se osnovni ton drame, likovi i njihove sudbine se razlijevaju jedni preko drugih, da bi se na koncu opet jasno razgraničili, fokusirajući se na K i njezinu priču.                

U sižejnom smislu, drama prati priču unatrag, pa opet unaprijed: od pogreba dvije bake i oca, do praćenja K i njezinog života sada i prije. Struktura je mozaična i eliptična, pojedini prizori nude komadiće sjećanja iz različitih uglova, da bi na kraju bili svjedoci priče K i njezinog poroda novog života kojim se krug zatvorio. Postajući majka K daje obećanje da će svojoj djeci i sebi pružiti više i bolje, život bez nasilja i siromaštva.                                                                                                                    

Odnosi među junakinjama nisu definirani radnjom. Prelamaju se kroz pojedinačne iskaze i kroz reakcije onih koji te ispovijesti slušaju. Jezik varira od kratkih rečenica do dugačkih monoloških bujica pojedinih (uglavnom) ženskih likova. Žene dominiraju dramom, ali i uloge Oca i Brata su iznimno važne, kao promatrača i katalizatora radnje. Mama, Baka i K su tri žene koje daju trodimenzionalnu sliku jedne obitelji koja ostavlja gorak okus. Njihovi su iskazi prozni ili poetski s izletima u (slobodni) stih. U njima se prepoznaju smjelost pjesnikinje Monike Herceg i inovacije koje unosi u žanr drame. Cijeli tekst je po svojoj strukturi arbitraran, ostavlja mogućnost različitih redateljskih i glumačkih interpretacija.