Premijera predstave Čarobnjak iz Oza u Zagrebačkom kazalištu mladih

U subotu, 18. rujna u 19:00 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se premijerna izvedba predstave Čarobnjak iz Oza u režiji Saše Broz.

Čarobnjak iz Oza Lymana Franka Bauma svjetsku je slavu stekao filmskom adaptacijom Victora Fleminga i njome se čvrsto ugnijezdio u pop-kulturi. Svi znaju pjesmu o dugi, koje su boje Dorothyne cipele i kako se zove njezin pas. Filmska adaptacija bitno je ukrotila divlji i košmarni imaginarij Čarobnjakova književnog tvorca. Originalni roman, naime, vrvi od neobične i nametljive simbolike, što se ispostavilo plodnim tlom za veoma različite interpretacije djela – od one da je sljedbenik teozofije Frank Baum Dorothynim putovanjem žutim puteljkom htio prikazati čovjekov put do duhovnog prosvjetljenja (za koje su čovjeku potrebni hrabrost, srce i pamet) do one da je čitavo djelo politička alegorija Sjedinjenih Američkih Država potkraj 19. stoljeća.

U adaptaciji za dječju publiku takve je interpretacije možda bolje ostaviti sa strane i usredotočiti se na ono što čini samu srž priče: Dorothyno putovanje kroz carstvo Oz i neobičan trio neprilagođenih koji joj se na tom putu pridružuje. Upravo njima i njihovoj grupnoj dinamici ova priča i zahvaljuje svoju popularnost. Svaki od njih muči neki nedostatak: za Strašilo je to manjak pameti, Limenko nema srce, a Lavu nedostaje hrabrosti. Ali veliki, čarobni, fantastični Oz navodno svašta zna i može, pa će tako i njima valjda pomoći, a Dorothy i Totu pokazati kako da se vrate doma. U svojoj biti Čarobnjak iz Oza je road trip, priča u kojoj je samo putovanje uvijek važnije od odredišta. Odredište će se, naime, u ovoj priči ispuhati poput velika balona. Jer što ili tko je na kraju taj veliki Oz? On je šareni artikl, prazno obećanje, dobra reklama, političar u predizbornoj kampanji, nečiji ispolirani profil na Instagramu, krema za lice. Ukratko, on je ideja da će netko ili nešto nadomjestiti naš nedostatak, ispuniti prazno mjesto ili nas uputiti u pravom smjeru. Upravo zbog te ideje i njezine neslavne propasti koja se dogodi kada likovi shvate tko je zapravo taj veliki, čarobni, fantastični Oz, ova je priča važna za djecu, koja će u svojem životu često čuti priče o sličnim fantastičnim ozovima koji svašta mogu i znaju, i o kojima se „nadaleko, naširoko i nadugačko” govori.

Znala sam da tijekom adaptiranja romana želim sačuvati neoskvrnutu priču Čarobnjaka iz Oza i ostati vjerna svijetu koji je Baum kreirao, kao i njegovim glavnim likovima. Ali danas je 2020. godina, prošlo je točno 120 godina otkad je ova priča prvi put ispričana i otkad su njezini likovi ugledali svjetlo dana. Zamislite 120 godina biti Vješticom kojoj odmah na početku priče padne kuća na glavu. Ili Čarobnicom u današnjoj ekonomiji. Možda bi vam sve to malo i dosadilo pa biste nešto promijenili, pobunili se, osvetili, malo se odmorili kad ste umorni ili premotali radnju kada vam se nešto ne sluša. Kada bi radnja krenula u smjeru koji za vas nije pogodan, možda biste je malo promijenili. Dorothy i Toto danas moraju biti drugačiji jer se uragan koji ih odnosi 2020. bitno razlikuje od onog iz 1900. Jer sada je vrijeme kada se bunimo, rogoborimo i sumnjamo, a priča je u našim rukama.