Premijera dječje predstave Hrvatske vile i vještice u Centru za kulturu Trešnjevka

U utorak, 3. studenog u 19 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka bit će premijerno izvedena predstava za djecu Hrvatske vile i vještice Kazališta Prijatelj.

Predstava Hrvatske vile i vještice je šaljivo znanstveno predavanje obogaćeno uprizorenjima hrvatskih usmenih narodnih priča i legendi u kojima se pojavljuju popularni ženski likovi iz mitova i bajki. Djeca će u predstavi na zabavan i duhovit način saznati činjenice o njihovom izgledu, karakteru i sklonostima. 

Premda su vještice i vile na prvi pogled i u većini priča izgledom i karakterom posve suprotstavljene, u ovoj predstavi posjetitelji će saznati da i jedne i druge mogu pomagati, ali i naškoditi ljudima. Zato je pametno biti u dobrim odnosima s njima. Predstava ukazuje na potrebu poštovanja i čuvanja priča o njima jer ih je sve manje, a svijet bez vila i vještica bio bi jako dosadno i ružno mjesto.

U predstavi glume Anja Đurinović Rakočević, Vini Jurčić i Hrvoje Zalar, scenski pokret osmislila je Maja Đurinović, a dramatizaciju i režiju Hrvoje Zalar.

Ideje za dramatizaciju preuzete su iz narodnih priča koje su sakupili Jozo Vrkić, Vid Balog, Darinka Hanžek, Josip Kekez, Joža Skok i drugi.