Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023

33. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2023 održat će se od 5. do 10. lipnja u Kinu SC, Kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 300 djela, gostuje rekordnih 400 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte, tu su i veliki tematski blok posvećen znanstvenoj fantastici u animiranom filmu, retrospektiva Williama Kentridgea (izložba, AV performans, masterclass, filmovi), poljska animacija, Animafest PRO s jubilarnim 10. znanstvenim skupom Animafest Scanner i radionicom Rise & Shine, izložbeni program te Program za djecu i mlade.

U Velikom natjecanju kratkometražnog filma Hrvatsku zastupaju Obiteljski portret Lee Vidaković, Vrijeme koje dolazi Natka Stipaničeva, Eeva Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i Mateje Kovač. U Natjecanju studentskog filma hrvatski su naslovi Strana strana Sare Tomas i Pansion Paun Doroteje Radušić. Novi rad Martine Meštrović Haljina za finale sudjeluje u natjecanju za glavnu nagradu na prestižnom festivalu u Annecyju. I Sjeti se kako sam jahala bijelog konja  Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde, također putuje u Annecy, gdje će igrati u programu Perspektive. U Annecy u program diplomskih filmova ide i Darian Bakliža radom Ispod Maske. Prikazat će se i Sveti ljudi Davida Lovrića, filmovi Antonije Begušić Republika, Aleph Slobodana Tomića, Trinaest Helene Schultheis Edgeler i Richarda Edgelera, Druga koža Dore Klanac, film Morane Marije Vulić Horizont, potom Ma! Ljubav je boja! Nikoline Žabčić, Kućica za ptice Petre Pavetić Kranjčec, Mačja hrana Antonija Klasića, Babuška ima novog dečka Deana Hamera. U međunarodnom Natjecanju filmova za djecu moći će se vidjeti domaći Hu Hu rođendanska zabava Vjekoslava Živkovića i Putovanje Mirele Ivanković Bielen, a u Obiteljskom programu dugometražni Cvrčak i mravica Luke Rukavine.

U Velikom natjecanju dugometražnog filma prikazat će se šest impresivnih naslova – adaptacija priča Harukija Murakamija Slijepa vrba, usnula žena Pierrea Földesa, feminističko-satirički mjuzikl Latvijke Signe Baumane Moja romansa s brakom, intimno-monumentalan distopijski mađarski SF Plastično nebo, antiratni crnohumorni Rat jednoroga Alberta Vázqueza, te svjetska premijera anime horora Amritina gozba Sakua Sakamota i začudno-poetičan Nema promjena u našem životu Jingweija Xua.

Natjecanje 7 projekata VR animacije se uz slobodan ulaz odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla svakoga dana od 11 do 19 sati.

Obiteljski program i Natjecanje filmova za djecu 3-6 i 7-10 prikazuju se besplatno u sklopu programa Animafest u Vašem kvartu u gradskim centrima za kulturu: CKI Maksimir, NS Dubrava, KUC Travno, NS Sesvete i Centru KNAP.

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je vodećem imenu svjetske umjetničke scene Williamu Kentridgeu – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2023. Uz retrospektivu njegovih devet filmova, prikazat će se specijalna projekcija filma City Deep s glazbenim performansom uživo na ceremoniji otvorenja (uz sudjelovanje braće Sinkauz i Maje Rivić), ekskluzivna izvedba Kentridgeove verzije Ursonate dadaistaKurta Schwittersa s glazbom i video mappingom (Daniel Šuljić, Maja Rivić, Igor Pavlic, Stanislav Kovačić i Žana Marović pridružit će se Kentridgeu u realizaciji), izložba iz zbirke slovenskog kolekcionara Igora Laha Circulus Vitiosus u Galeriji Kranjčar i masterclass.

Izložbeni program, uz postav Williama Kentridgea, čini i obljetničko peto izdanje grupne izložbe Iza kulisa / Behind the Scenes u Galeriji SC te izložba projekcija i prostorne instalacije iz filma Obiteljski portret Lee Vidaković u HDLU Galeriji Prsten.

Dodatne informacije i detaljan program na poveznici: http://www.animafest.hr/hr.

© Katarina Marić, Kulturauzagrebu.hr, 25. svibnja 2023.