ZKM-ove predstave online: ”Kristofor Kolumbo” u režiji Renea Medvešeka

Zagrebačko kazalište mladih donosi mogućnost gledanja predstava online na ZKM-ovom YouTube kanalu.

Dostupne su slijedeće predstave:

Kristofor Kolumbo ekspresionistička je jednočinka Miroslava Krleže, pisanu za vrijeme Prvog svjetskog rata, na daske ZKM-a postavio je redatelj i glumac Rene Medvešek. Radnja drame prati posljednju noć na galiji Santa Maria prije otkrića Amerike, olujnu noć u kojoj se mornari i robovi pobune protiv admirala Kolumba. Uobičajene podjele likova nema, već se u jednom općem metežu nadmeću glasovi slomljeni, pijani, gladni, bijesni, malodušni, borbeni i brojni drugi, da bi iz njih nastala kompaktna većina. Njima kontrira admiralska falanga i viceadmirali, dok jednu izdvojenu poziciju drži, dakako, Kristofor Kolumbo.

Sada je, zapravo, sve dobro autorski je projekt Olje Lozice, koji oštro secira današnje hrvatsko društvo, crnohumorna satira koja se tiče svih nas: Jedan muškarac je iznenada otpušten, a u tom trenutku jedna obitelj ovršnim postupkom ostaje bez svega što posjeduje. Na jednom kraju grada usamljena žena nema sredstava za sprovod vlastitog supruga, na drugom par umirovljenika preživljava osebujnom inačicom urbane poljoprivrede. Hoće li takvi, svakodnevni proboji egzistencijalnog očaja postati podnošljiviji ako ih se zaogrne u začudno scensko ruho? Koliko smo daleko od trenutka u kojem spokojni i mirni možemo reći: „Sada je, zapravo, sve dobro?“.

Velika bilježnica Ágote Kristof  u režiji Edvina Liverića bavi se odrastanjem u doba rata. Ispričana iz vizure djece, ispisana dječjim rukopisom oblikovanim okolnostima rata, svjedoči o razornoj premoći trenutka u kojem živimo nad onim ljudskim i humanim u nama.

Emil i detektivi u režiji Milana Trenca, predstava je zamišljena kao multimedijski spoj starog i novoga, u kojem se videosnimke sukobljavaju s parnim lokomotivama.

#radninaslovantigona predstava je o Antigoni, mladoj i buntovnoj internetskoj aktivistkinji koja odlučuje raskrinkati urotu koja se krije iza terorističkog napada koji je potresao grad Tebu u kojem su vjerski ekstremisti napali glavni gradski dnevni list. Sukobit će se s Kreontom, velikim medijskim magnatom odlučnim u obrani domovine pod svaku cijenu.

Noćni život predstava je autora Ivana Vidića u režiji Paola Magellija. Tema predstave, prema riječima dramaturginje Željke Udovičić, su različiti pokušaji otpora represiji i depresiji. Vrijeme, mjesto i nezadovoljstvo spojilo je  ljude različitih generacija, društvenih statusa, životnih odabira, ali izgubljenost u besperspektivnosti svakodnevice, potraga za emocijama, borba za ostvarenje vlastitog identiteta – zajednička im je. Veže ih potraga za iznevjerenim očekivanjima, za zagubljenim identitetom. U predstavi igraju Anđela Ramljak, Filip Nola, Pjer Meničanin i drugi.

Čarobni brijeg, predstava nastala prema istoimenom romanu autora Thomasa Manna i u dramatizaciji Hermanna Beila i Vere Sturm. Roman je nastao u ozračju nakon Prvoga svjetskog rata, kada Mann odbacuje konzervativne nacionalne političke stavove i okreće se demokratskim uvjerenjima, što je osjetno i u romanu.

Kako smo preživjele predstava je nastala prema motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama osam glumica koje će zajedno s gledateljima iznova proživjeti komunizam, rat, tranziciju i ovu suvremenost, svjedočeći u prostoru teatra o vremenu koje ih je promijenilo.

U suradnji s Jutarnjim listom (#ostajem doma) može se od 20. ožujka pogledati i predstava Noćni život.