ZKM predstave online: ”Your Love Is King” u režiji Hrvoja Korbara

Zagrebačko kazalište mladih donosi mogućnost gledanja predstava online na ZKM-ovom YouTube kanalu i Facebook stranici:

Your Love Is King u režiji Hrvoja Korbara, nagrađivanog mladog dramskog pisca Espija Tomičića i u izvedbi mladog glumca Matea Videka. Iskren, direktan i duboko emotivan, dramski tekst ima gotovo katarzično djelovanje kako za autora drame, tako i za svakog njenog gledatelja. Tekst je prvi u nizu tekstova financiran u sklopu programa Zagrebačkog kazališta mladih za razvoj dramskih tekstova mladih pisaca Budućnost je ovdje pod mentorstvom prof Tomislava Zajeca.

Hinkemann u režiji Igora Vuka Torbice donosi priču o Eugenr Hinkemannu, ratnom invalidu koji se s bojišta vraća spolno osakaćen i pokušava preživjeti u društvu koje mu ne osigurava ni osnovne uvjete za egzistenciju. U okolnostima sveopće bijede i nezaposlenosti, prisiljen je raditi u cirkusu i kao sajamska atrakcija svakodnevno za crkavicu gristi glave štakorima i miševima. Predstavu je moguće pogledati na YouTube kanalu T-portala od petka 17. travnja u 12:00 sati do subote 18. travnja u 12:00 sati.

Alan Ford u režiji Darija Harjačeka, predstava je u kojoj su centralni likovi Alan Ford i Bob Rock, tajni agenti čuvene grupe TNT koji čekajući plaću koja nikako ne stiže iz dana u dan riskiraju vlastiti život radi ostvarivanja tuđeg profita. U situacijama u koje ih se stavlja oni su izloženi pogibelji, potpuno nespremni i bez istinske svijesti što treba napraviti i što će se sljedeće dogoditi.

Zagrebački pentagram u režiji Paola Magellija povezao je pet tekstova hrvatskih autora u jednu predstavu. Riječ je o ovim tekstovima: Pljačka Igora Rajkija, ZOO Ivana Vidića, Javier Nine Mitrović, Skoro nikad ne zaključavamo Damira Karakaša i Zona snova Filipa Šovagovića. U Zagrebačkom pentagramu prožimlju se teme neimaštine, nesretnih ljubavi, obiteljskih problema, prošlosti, budućnosti, imaginacije, surove stvarnosti, vremena u kojemu živimo i u kojemu ćemo tek živjeti. Poveznica je ovih pet različitih tekstova grad Zagreb i njegovi stanovnici.

Kristofor Kolumbo ekspresionistička je jednočinka Miroslava Krleže. Napisana je za vrijeme Prvog svjetskog rata, a na daske ZKM-a postavio je redatelj i glumac Rene Medvešek. Radnja drame prati posljednju noć na galiji Santa Maria prije otkrića Amerike, olujnu noć u kojoj se mornari i robovi pobune protiv admirala Kolumba. Uobičajene podjele likova nema, već se u jednom općem metežu nadmeću glasovi slomljeni, pijani, gladni, bijesni, malodušni, borbeni i brojni drugi, da bi iz njih nastala kompaktna većina. Njima kontrira admiralska falanga i viceadmirali, dok jednu izdvojenu poziciju drži, dakako, Kristofor Kolumbo.

Sada je, zapravo, sve dobro autorski je projekt Olje Lozice, koji oštro secira današnje hrvatsko društvo, crnohumorna satira koja se tiče svih nas: Jedan muškarac je iznenada otpušten, a u tom trenutku jedna obitelj ovršnim postupkom ostaje bez svega što posjeduje. Na jednom kraju grada usamljena žena nema sredstava za sprovod vlastitog supruga, na drugom par umirovljenika preživljava osebujnom inačicom urbane poljoprivrede. Hoće li takvi, svakodnevni proboji egzistencijalnog očaja postati podnošljiviji ako ih se zaogrne u začudno scensko ruho? Koliko smo daleko od trenutka u kojem spokojni i mirni možemo reći: „Sada je, zapravo, sve dobro?“.

Velika bilježnica Ágote Kristof u režiji Edvina Liverića bavi se odrastanjem u doba rata. Ispričana iz vizure djece, ispisana dječjim rukopisom oblikovanim okolnostima rata, svjedoči o razornoj premoći trenutka u kojem živimo nad onim ljudskim i humanim u nama.

Emil i detektivi u režiji Milana Trenca, predstava je zamišljena kao multimedijski spoj starog i novoga, u kojem se videosnimke sukobljavaju s parnim lokomotivama.

Radni naslov Antigona predstava je o mladoj i buntovnoj internetskoj aktivistkinji koja odlučuje raskrinkati urotu koja se krije iza terorističkog napada koji je potresao grad Tebu u kojem su vjerski ekstremisti napali glavni gradski dnevni list. Sukobit će se s Kreontom, velikim medijskim magnatom, odlučnim u obrani domovine pod svaku cijenu.

Noćni život predstava je autora Ivana Vidića u režiji Paola Magellija. Tema predstave, prema riječima dramaturginje Željke Udovičić, su različiti pokušaji otpora represiji i depresiji. Vrijeme, mjesto i nezadovoljstvo spojilo je  ljude različitih generacija, društvenih statusa, životnih odabira, ali izgubljenost u besperspektivnosti svakodnevice, potraga za emocijama, borba za ostvarenje vlastitog identiteta – zajednička im je. Veže ih potraga za iznevjerenim očekivanjima, za zagubljenim identitetom. U predstavi igraju Anđela Ramljak, Filip Nola, Pjer Meničanin i drugi.

Čarobni brijeg je predstava nastala prema istoimenom romanu autora Thomasa Manna i u dramatizaciji Hermanna Beila i Vere Sturm. Roman je nastao u ozračju nakon Prvoga svjetskog rata, kada Mann odbacuje konzervativne nacionalne političke stavove i okreće se demokratskim uvjerenjima, što je osjetno i u romanu.

Kako smo preživjele predstava je nastala prema motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama osam glumica koje će zajedno s gledateljima iznova proživjeti komunizam, rat, tranziciju i ovu suvremenost, svjedočeći u prostoru teatra o vremenu koje ih je promijenilo.

U suradnji s Jutarnjim listom (#ostajem doma), od 20. ožujka, moguće je pogledati i predstava Noćni život.