Plaža u Zagrebu

U četvrtak, 1. lipnja u 19 sati otvara se izložba Dance de Luxe u Galeriji Bačva HDLU – Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a ostat će otvorena do 27. kolovoza.

Međunarodno prepoznat umjetnik Olaf Nicolai i dubrovačka umjetnica Mariana Pende izlažu zajedničku prostorno-specifičnu instalaciju izgrađenu posebno i samo za prostor Meštrovićevog paviljona u Zagrebu.

Dance de Luxe imenom i sadržajem odnosi se na javnu plažu Danče, jedinu plažu u središtu poznate turističke meke Dubrovnika.

Olaf Nicolai gradi imaginarni arhitektonski prostor plaže Danče, koji postaje podloga za Marianine prostorne objekte od lateksa, grafita i pleksiglasa. Umjetnica u svom radu od otpada proizvodnog procesa posljednje dubrovačke tvornice, materijal pretvara u tkaninu od posve novog, u isto vrijeme i umjetnog i organskog materijala lateks-grafita stvarajući nov, održiv proizvod – gradi koloritne prostorne instalacije. Pritom galerija Bačva Meštrovićeva paviljona postaje plaža – ljetno utočište pred zagrebačkim vrućinama, nudeći raznolik program za sve uzraste: kazališni, književni i glazbeni program, performanse, jogu i meditaciju.

Detaljan program na stranici https://dancedeluxe.hdlu.hr/.

Izvor: www.hdlu.hrKulturauzagrebu.hr, 24. svibnja 2023.