Orquesta nacional de música Argentina u Lisinskom

U subotu, 20. veljače u 19:30 sati, u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert argentinskog ansambla Orquesta nacional de música Argentina, a bit će izvedene skladbe poznatog argentinskog skladatelja tanga Astora Piazzolle.

Ansambl nosi ime skladatelja Juana de Diosa Filiberta koji ga je utemeljio 1932. godine. Od imenovanja nacionalnim orkestrom 1948., gorljivo promiče argentinsku glazbu u domovini i inozemstvu. Ansamblom od pedesetak umjetnika na zagrebačkom koncertu ravnat će priznati argentinski skladatelj i dirigent s velikim iskustvom ravnanja raznovrsnim glazbenim repertoarom – Emir Saul. Večer proslave stotog Piazzollina rođendana obilježit će izvedbe četiriju slavljenikovih skladbi koje već naslovom otkrivaju njegovu potpunu zaokupljenost tangom: Tangazo, varijacije na Buenos AiresTri tanga, Le grand tangoTres movimientos tanguísticos porteños.

Osebujnost njegova univerzalnog glazbenog žanra nazvanog Novi tango (Tango Nuevo) odražava se i u navedenim skladbama, u spoju argentinskog tanga i različitih tradicija zapadne glazbe, uključujući i jazz. Piazzolla, sin talijanskih doseljenika, rođen je 1921. u argentinskom gradu Mar del Plata. U dobi od četiri godine s obitelji se seli u New York i ondje ostaje jedanaest godina (1925 – 1936). Upravo u New Yorku, ispunjen čežnjom za Argentinom, počinje svirati bandoneon, tipični instrument za svoju domovinu, i upija znanja i doživljaje ključne za razvoj njegova glazbenog stila i izričaja. Iako su mu konzervativni tanguerosi zamjerali novìne koje je unosio u svoju glazbu, Piazzolla se nije osvrtao na protivljenja, nego je nastavio stvarati i tako ostavio generacijama obožavatelja velik opus s više od 750 djela, obilježen inovativnošću, produhovljenošću, romantikom, zanosom, melankolijom, dramom, erotizmom, snažnim suprotnostima.