Opera HNK u Zagrebu online: Ukleti Holandez Richarda Wagnera

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu donosi mogućnost gledanja opernih izvedbi online:

Od petka, 24. travnja, možete pogledati Wagnerovu operu Ukleti Holandez u režiji Oliviera Pya i pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze. Jedna je od prvih Wagnerovih opera u kojoj se očituju njegova nova shvaćanja glazbenog teatra, u kojemu je orkestar ravnopravan s pjevačima, a lajtmotivi se kontinuirano provlače kroz cijelo djelo. Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu velikoga njemačkog romantičarskog pisca Henricha Heinea Uspomene gospodina Schnabelewopskoga, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletome moreplovcu osuđenome na vječno lutanje morima, pri tome donoseći propast svima koje susretne. (Pogledajte predstavu)

Od srijede, 22. travnja, možete pogledati Mozartovu operu Čarobna frula, u
režiji Krešimira Dolenčića. Čarobna frula jedan je od vrhunaca operne umjetnosti i izazov je kako za izvođače, tako i za publiku. Nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je 30. rujna 1791. u Beču, samo dva mjeseca prije Mozartove smrti. Čarobna frula na prvi se pogled čini jednostavnom bajkom o borbi dobra i zla, no ispod površine se skriva kompleksna alegorija o potrazi za mudrošću i prosvjećenjem u duhu tadašnjega vremena. (Pogledajte predstavu)

Od ponedjeljka, 20. travnja, možete pogledati Verdijevu operu Don Carlo temeljenu na dramskom tekstu velikoga njemačkog pisca Friedricha Schillera. Fabula opere prati životnu sudbinu prijestolonasljednika španjolskog trona don Carla, zaručenog za francusku princezu Elizabetu Valonsku, koja se iz političkih razloga mora udati za Carlova oca Filipa II. kako bi rat između Španjolske i Francuske napokon završio. (Pogledajte predstavu)

Od subote, 18. travnja, možete pogledati Turandot, posljednju operu velikoga talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija koju, shrvan teškom bolešću i smrću 1924., nije uspio dovršiti. Operu je dovršio skladatelj Franco Alfano dvije godine kasnije. Puccini je posegnuo za njemačkom obradom legende o kineskoj princezi Turandot, koju je prije toga obradio talijanski pisac Carlo Gozzi, dok se ishodišna priča temelji na starome perzijskom epu iz 12. stoljeća. Libreto su, surađujući sa skladateljem, napisali Giuseppe Adami i Renato Simoni. Okrutna kineska princeza Turandot prisiljava svoje potencijalne plemenite prosce da odgovore na tri zagonetna pitanja. Već je mnoge pogubila kad se nepoznati princ (mladi Calaf), koji skriva svoje ime, beznadno zaljubi u princezu. (Pogledajte predstavu)

Od četvrtka, 16. travnja, možete pogledati predstavu Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas nastalu prema tekstu Petera Lunda i glazbi Winfrieda Radekea te u režiji Krešimir Dolenčića. U prekrasnome prostoru kazališta kroz zabavan sadržaj i lijepu glazbu, troje izvođača uživljenom igrom i pjevanjem najmlađima dočaravaju raskošan svijet opere. Vješticu glumi Mirta Zečević, a uz nju nastupaju operni solisti Ivanka Boljkovac (Maria Bellacanta) i Tvrtko Stipić (gospon Pultek, poslužitelj orkestra), uz glazbeno vodstvo Josipa Šege. (Pogledajte predstavu)

Od četvrtka, 9. travnja, možete pogledati Puccinijevu operu Manon Lescaut u režiji Dominique Pitoiset i pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze. Šarmantna Manon Lescaut slučajno susreće mladoga studenta Renata des Grieuxa i između njih se rađa ljubav. Djevojka uspijeva pobjeći od bogata bankara Gerontea de Ravoira koji ju pokuša oteti te slijedi Des Grieuxa u Pariz. Tamo ljubavnici sretno žive, ali samo nakratko, jer Manon ne odoli iskušenju luksuza pa napusti Des Grieuxa kako bi se podala Geronteu. Des Grieux ipak ne odustaje od Manon i suočava se s njom. (Pogledajte predstavu)

Od nedjelje, 5. travnja, možete pogledati Mozartovu operu Figarov pir u režiji Mauricia Garcíe Lozana i pod dirigentskim vodstvom Josipa Šege. Radnja opere obuhvaća ludi dan grofa Almavive, koji očaran grofičinom sobaricom Suzannom, nastoji joj nametnuti stari feudalni običaj prema kojemu vlastelin ima pravo provesti noć s mladom uoči njezina vjenčanja. Radnja je komplicirana i prepuna zapleta, prerušavanja, zamjene identiteta i spola, a svi likovi proživljavaju dan ispunjen neodoljivom strašću. (Pogledajte predstavu)

Od srijede, 1. travnja, možete pogledati i poslušati priču o splitskom Romeu i Juliji, operu Adel i Mara hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea u režiji Ozrena Prohića. Romantičarski ep Bijedna Mara o nesretnoj ljubavi dvoje mladih, koji je napisao Splićanin Luka Botić, temelj je opernog libreta Branka Radice. Naočit mladić, Turčin Adel, i mlađahna kršćanka Mara iz Vranjica ugledaju se i zaljube na seoskom sajmu. No, jaz između dvije zajednice je predubok da bi ga ljubav dvoje mladih mogla prebroditi. (Pogledajte predstavu).

Od četvrtka, 26. ožujka, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu donosi mogućnost online-gledanja opere Don Pasquale skladatelja Gaetana Donizettija, pod dirigentskim vodstvom Josipa Šege i u režiji Dore Ruždjak Podolski. Don Pasquale je na praizvedbi 1843. postigao velik uspjeh, postavši jednom od Donizettijevih najpopularnijih opera. Tijekom tri čina pratimo zabavnu priču o dvoje zaljubljenih, Ernesta i Norine, koji nastoje poremetiti ženidbene planove starca Pasqualea. (Pogledajte predstavu)

Od utorka, 24. ožujka Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu donosi operu Nikola Šubić Zrinjski skladatelja Ivana pl. Zajca, u režiji Krešimira Dolenčića te pod ravnanjem Nikše Bareze. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koja je kao zborska pjesma skladana deset godina prije same opere. (Pogledajte predstavu)