Online-izdanje Naj, naj, naj festivala u 40. sezoni Žar ptice

Od petka, 26. do utorka, 30. studenog održat će se Online-izdanje 21. Naj, naj, naj festivala, posvećenog četrdesetoj godišnjici Gradskog kazališta Žar ptica.

Najboljih šest domaćih predstava, po izboru ovogodišnje selektorice Ane Prolić bit će emitirane na YouTube-kanalu GK Žar ptica. Svaka predstava bit će dostupna 2 sata od početka emitiranja, a prikazivat će se prema sljedećem rasporedu:

Pustolovine baruna Munchausena (GK Žar ptica), petak, 26. studenog u 18:00 sati
Plavo sunce na žutom nebu (KD Pinklec), subota, 27. studenog u 18:00 sati
Patka, smrt i tulipan (VRUM), nedjelja, 28. studenog u 11:00 sati
Ratovi svjetova (Teatra Bajsić i prijatelja), nedjelja, 28. studenog u 18:00 sati
CaffeKraljevstvo (Kazališta lutaka Zadar), ponedjeljak, 29. studenog u 18:00 sati
Miš u toću (GKL Split), utorak, 30. studenog u 18:00 sati

Zagrebačko dječje kazalište Teatar Žar ptica, sa sjedištem u staroj Vlaškoj registrirano je 1981. godine . Tomica Milanovski bio je osnivač i prvi ravnatelj  putujućeg dječjeg kazališta. Iako „stvoreno iz ničega“ kako i kaže legenda o istoimenoj Žar ptici – zahvaljujući entuzijazmu vrsnih umjetnika – kazalište je dolazi do svakog djeteta i u najudaljenijem mjestu u  Hrvatskoj, odigravši im više od 3800 predstava. Teatar Žar ptica 1997. godine postaje Gradsko kazalište. Milanovskog 2000. godine  nasljeđuje ravnateljica Marija Sekelez, koja nastavlja graditi Žar pticu s “novim” početkom – kao novootvoreno Gradsko kazalište s vlastitom dvoranom. Ne samo da su djeca ubrzo privukle predstave koje se prikazuju u Bijeničkoj 97, već je uslijedila i organizacija međunarodnog Naj, naj, naj festivala kao i brojna međunarodna gostovanja od Venezuele, New Yorka, Francuske, Egipta, Mongolije… i preko 80 nagrada kazalištu od kojih i sedam Nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju dječju predstavu. Žar ptica je potala nezaobilazno mjesto na karti kulturnih događanja za djecu. Žar pticu od početaka do danas, kad ju od 2016. godine s istim žarom i novim projektima vodi Drago Utješanović, krase impresivne brojke od preko 8000 izvedenih predstava i 1600000 gledatelja.