Objavljena konkurencija 25FPS

Objavljen je Natjecateljski program 17. festivalskog izdanja 25FPS – 17. internacionalnog festivala novog filma i videa, koji će se održati od 23. do 26. rujna u Studentskom centru u Zagrebu. Popis filmova pogledajte ovdje.

Festival 25 FPS prikazuje nezavisne i nekomerci­jalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija; nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova te šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Promovira izražajne autorske koncepte, tematske, idejne i estetske iskorake te radove koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimental­nog filma.

Njegove stalne programske cjeline su:
NATJECATELJSKI PROGRAM Dvogodišnja produkcija izazovnih i refleksivnih radova iz cijeloga svijeta. Dodjeljuje se najmanje pet nagrada, a filmove vrednuje Veliki žiri, Žiri kritike te publika. Nagrade Velikog žirija su novčane.
ŽIRI PREDSTAVLJA Tri su člana Velikog žirija, a riječ je o domaćim i stranim autorima i filmašima, filmskim kritičarima, kustosima ili festivalskim selektorima. Za festival oblikuju autorske i nacionalne retrospektive ili tematske programe. EXPANDED CINEMA. Audiovizualni performansi proširenog filma u kojima se gledanje filma obogaćuje kodovima iz drugih medija – kazališta, glazbe i skulpture. Pro­jekcija se oslobađa okvira kinoplatna i u nju uranja publika, projekcijska aparatura i sami izvođači.
REFLEKSI. Godišnji izbor inovativne hrvatske filmske produk­cije. Selekcija promovira smione naslove čiji autori rade u vizualnoj umjetnosti i u drugim filmskim rodovima s nekonvencionalnim pristupom formi i naraciji. Udruga 25 FPS s partnerom GreenDCP najboljem filmu dodjeljuje Nagradu GreenDCP.
ODE FILMU. Glasoviti filmovi filmske avangarde koji u formi kratkog preludija za Natjecateljski program pokazuju i slave fotokemijska svojstva filma, umijeće bavljenja filmskom vrpcom te umjetnost filmskog eksperimenta kroz povijest. Prikazivanje filma na filmu.