Obilježavanje 20 godina djelovanja Plesnog centra Tala

U petak, 30. listopada, u Hali V Tehničkog muzeja u Zagrebu održat će se obilježavanje dvadesete godišnjice djelovanja Plesnog centra Tala rekonstruiranom izvedbom predstave Muškarci u suknjama, a žene – isto!? te popratnom izložbom.

Plesni centar Tala, osim što je prvi otvoreni plesni centar u Zagrebu, poznata je i po 20 autorskih predstava Larise Lipovac Navojec u kojima se često obrađuju tabu teme u društvu, kao što su kulturno-politički dril, tjelesnost i seksualnost. Plesni centar se isto tako može pohvaliti s izvedenih 40-ak profesionalnih i amaterskih kazališnih plesnih predstava.

Osnivačice i voditeljice Tale, direktorica Larisa Lipovac Navojec i umjetnička voditeljica Tamara Curić uspješno djeluju u sferi suvremenog plesa kao profesionalne plesačice, koreografkinje i pedagoginje. Okupljaju umjetnike i s njima kreiraju nove projekte, relevantne za razvoj suvremenog plesa, od edukacije, laboratorija, rezidencija, produkcija do projekata razmjene umjetnika i suradnji kroz razne međunarodne mreže. Tu su i programi plesne edukacije uz petnaestak profesionalnih pedagoga iz područja suvremenog plesa i kazališta.

Predstava Muškarci u suknjama, a žene – isto!? jedna je od najpoznatijih predstava Plesnog centra Tala, a prvi put je izvedena prije 15 godina te nagrađena priznanjem Hrvatskog glumišta 2005. godine. Tada je predstavljala veliki iskorak po pitanju tematiziranja seksualnosti, ravnopravnosti spolova i kulturnih paradoksa, zbog čega se autorica povodom obilježavanja 20 godina djelovanja PC Tala odlučila baš za rekonstrukciju te predstave.

Cilj ovogodišnje premijerne izvedbe predstave re:konstrukcija Muškarci u suknjama, a žene-isto!? je ponovno uspostaviti kretanje i koreografiju obnavljanjem i ponovnim korištenjem materijala. Namjera je preispitati promjene, koje su se dogodile na društveno-političkoj i umjetničkoj sceni od trenutka prve izvedbe do danas. Pitanja na koja Larisa Lipovac Navojec želi staviti naglasak su: Mijenja li se značenje plesne izvedbe nakon određenog vremenskog razdoblja? Kako se tjelesni materijal transformira prijelazom iz tijela u tijelo? Je li koreografija u izvornom obliku, uz primjenu drugačijih postupaka, potpuno izmijenjena i je li promjena učinjena?

Predstavu re:konstrukcija Muškarci u suknjama, a žene-isto!? građani će moći pogledati na redovnom Talinom repertoaru od studenog nadalje, a krajem studenog, premijerno će biti prikazan i dokumentarni film TALA /za-jedno/.