Noviteti u Dokukinu

Selekcija zapaženih dokumentarnih i igranih ostvarenja koji se bave turbulentnom čileanskom političkom poviješću, ciklus Čile – Filmom protiv zaborava, nastavlja se u Dokukinu KIC u nedjelju, 25. veljače u 19 sati uz projekcije izuzetno dirljivog filma Maite Alberdi, nominiranog za Oscara Beskrajno sjećanje te u 20.30 sati višestruko nagrađivanog filma Dominge Sotomayor Prekasno za umrijeti mlad – pobjednika Locarna i dobitnika Zlatnog leoparda za režiju.

Sljedećeg tjedna kreće i novo, šesto izdanje Dokukino Etera, produkta suradnje Dokukina KIC, Radio Studenta i Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti, posvećenog filmu One su tu Andrijane Mirne Marin. Debitantski film trogirske redateljice Andrijane Mirne Marin prati živote nekoliko hrvatskih glazbenica dok same krče svoj put u glazbenoj industriji koja još uvijek podupire primarno muškarce. Te mlade glazbenice i glavne protagonistice filma su: Sara Renar, Billie Joan, Seven Mouldy Figs, Punčke, Mary May i Nina Romić. Riječ je o dokumentarcu čije su teme diskriminacija s kojom se žene susreću u glazbenoj industriji, uloga društvenih mreža u njihovim karijerama, motivacija i inspiracija koje ne izostaju usprkos nejednakom tretmanu. Film govori i o ženama na sceni općenito, koje se moraju boriti za svoje mjesto u industriji i dokazivati daleko više i duže od muških kolega jer ih se ne shvaća ozbiljno, isključivo na temelju roda. Nakon projekcije filma slijedi razgovor s redateljicom Andrijanom Mirnom Marin, glazbenicama rock benda Seven Mouldy Figs i splitskom kantautoricom Ivanom Pezo, umjetničkog imena Billie Joan. Razgovor će moderirati Erika Franz i Sara Panjkota. Vizuale potpisuje Tereza Kelam.

U novom izdanju Hall of Famea prikazuju se četiri domaća lažna dokumentarca o izmišljenim pjesnicima, problematičnim dječacima, nuklearnim katastrofama i pandemijama u kojima se (doslovno) umire od smijeha:

Ime majke: Naranča

r. Jasna Zastavniković, 1995, Hrvatska, 18′ (ADU)

Ironična, razigrana dokumentarno-igrana priča o mladiću Nevenu koji je za okolinu bio i ostao problematično dijete.

Srećko Kramp – skica za portret

r. Višnja Pentić, 2014, Hrvatska, 16′ (KKZ)

Lažni dokumentarac o izmišljenom hrvatskom pjesniku Srećku Krampu, čija je živopisna biografija smještena u stvarni kontekst hrvatske kulture druge polovice 20. stoljeća.

Video priručnik za slučaj nuklearne katastrofe u Krškom

r.  Sunčica Ana Veldić, 2016, Hrvatska, 11′ (KKZ)

Mockumentarac snimljen u formi televizijske reportaže, s Oljom Budimir (suscenaristica i jedna od intervjuiranih djevojaka iz Hrvatske djevice) kao reporterkom koja istražuje incident u nuklearki Krško, pokušavajući saznati njegove razmjere, odnosno kolika je opasnost od radijacije.

Pandemija smijeha

r. Marin Mandir, 2021, Hrvatska, 38′ (KKZ)

Pandemija smijeha zahvatila je svijet – ljudi doslovno umiru od smijeha. On zahvaća širu populaciju, od običnih građanina do političara.

Nakon projekcije održat će se razgovor s autorima i autoricama – Marinom Mundirom, Višnjom Pentić, Sunčicom Anom Veldić i Jasnom Zastavniković. Razgovor će moderirati filmski kritičar Silvestar Mileta.

Detaljan raspored na poveznici: https://dokukino.net/raspored/

Izvor: www.dokukino.net, Kulturauzagrebu.hr, 23. veljače 2024.