Novi roman Miroslava Međimorca Drveni crvenoobojeni konjić – Dalahäst

U nakladi zagrebačke kuće Alfa objavljen je novi roman Miroslava Međimorca Drveni crvenoobojeni konjić – Dalahäst, u kojem tematizira ulogu Hrvata u Tridesetogodišnjem ratu.

Kroz sudbinu Juraja plemenitog Malenića iz Turopolja autor se bavi ulogom hrvatskih vojnih postrojba u Tridesetogodišnjem ratu između protestantske Unije na čelu sa Švedskom i Katoličke lige na čelu s Habsburzima.
 
Slikovito je i idealistički prikazan odlazak u rat hrvatskih postrojba naviklih na svakodnevno protutursko ratovanje, njihovo proputovanje kroz habsburške zemlje, koje se protivi realnim i okrutnim ranim slikama zaraćenih vjerskih tabora. Brze i lakopokretljive postrojbe hrvatskoga lakoga konjaništva habsburškim vojskovođama uglavnom služe za prepade, iznenadne napadaje i bočne udare po neprijateljskim crtama.
 
Vrlo često se ističu po svojim smjelim prodorima duboko u neprijateljsku pozadinu, što će im kod protivničkih vojski priskrbiti etikete o gotovo nadrealnoj moći, odnosno ratnicima kojima ni naboji ni tanad ne mogu ništa učiniti. U jednom od brojnih progona razbijenih protivničkih vojnika škvadron Juraja pl. Malenića upao je u neprijateljsku zasjedu, u kojoj je stradala cijela postrojba, a zahvaljujući časti švedskoga časnika Juraj i njegov pomoćnik Luka preživjeli su poraz te su upućeni u zarobljeništvo daleko na sjever u Švedsku. Osim što su daleko na sjeveru, zatočenici su i duboko pod zemljom u rudniku. Tamo kao roblje vade bakar – toliko važan materijal u tadašnjoj ratnoj industriji. Hrvatski dvojac uspješno bježi iz rudnika, stiže u Stockholm i njemačkim trgovačkim brodom vraća se na drugu obalu Baltika, a odatle plovnim rijekama prema jugu njemačkih zemalja gdje se u jednoj od bitaka spajaju s hrvatskim postrojbama. Paralelno sa sudbinom Jurja Malenića autor uspješno prati i sudbinu njegova švedskoga protivnika – pukovnika Jonasa Widgrena.
 
Miroslav Međimorec rođen je u Zagrebu 1942. Kazališni je i filmski redatelj, književnik i diplomat. Režirao je više od sedamdeset kazališnih predstava i desetak radio-drama. Adaptirao je i snimio za televiziju nekoliko svojih kazališnih predstava. Snimio je televizijski film po scenariju Miodraga Pavića Crvena kraljica, televizijsku dramu Figarova rastava po kazališnom komadu Ödöna von Horvátha. Snimio je film po pripovijetci Školjka šumi Slobodana Novaka, napravio scenarij za igrano-dokumentarni film Vukovarska pasija i križni put Eduarda Galića po svom romanu Piše Sunja Vukovaru.