Muzej za umjetnost i obrt u projektu Izvan okvira

Od utorka, 27. listopada do petka, 27. studenog, Muzej za umjetnost i obrt, u projektu Izvan okvira Turističke zajednice Grada Zagreba, izložit će djelo Hommage Bolléu od ručno izrezbarene tkanine umjetnice Ide Blažičko na pročelju zgrade Muzeja.

Turistička zajednica grada Zagreba pokrenula je ovaj novi kulturno-umjetnički projekt koji realizira u suradnji s kreativnim timom Nas dve – Ana Mikin i Tina Kovačiček i odabranim umjetnicima. Projekt se bavi umjetnošću u javnom prostoru, koristeći zgrade Muzeja za umjetnost i obrt, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Galerije Gradec i Umjetničkog paviljona. Inspirirani njihovom poviješću, građom, ali i aktualnom situacijom, umjetnici osmišljavaju instalacije koje postavljaju Izvan okvira. Time, umjetnost izlazi iz galerija i muzeja, a njihova pročelja i prostori koji ih okružuju dobivaju novu privremenu funkciju i postaju jedinstvena galerija na otvorenome.

Svaku od navedenih lokacija, uređuju pojedini umjetnici pa će, tako, street art umjetnik Boris Bare i kipar Ivo Gašparić postaviti instalaciju Vani na Galeriji Gradec. Umjetnički paviljon bit će uključen s čak dvije instalacije Novi krajolik te Privremeno zatvoreno koje potpisuju umjetnice Maša Barišić i Jelena Malenica, a kiparica Ida Blažičko postavit će Hommage Bolléu na pročeljima MUO-a i ŠPUD-a.

Dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ, ovom prilikom je poručila: „U idućih mjesec dana, realiziramo, u ovo doista izvanredno vrijeme, jedinstveni projekt koji uljepšava i obogaćuje javni prostor, revitalizira grad te pruža posebno iskustvo umjetnosti off site. Iako, nažalost, neke od lokacija trenutno ne mogu pozivati posjetitelje na obilazak izložbe, intervencijom naših umjetnika pojedina zgrada postaje umjetničko djelo, naglašavajući ideju da građevine imaju svoj identitet i dušu. Zahvaljujem ravnatelju MUO-a, g. Miroslavu Gašparoviću, zatim ravnatelju Galerije Klovićevi dvori, g. Antoniu Picukariću, te ravnateljici Umjetničkog paviljona, gđi Jasminki Poklečki Stošić, kao i Školi primijenjene umjetnosti i dizajna što su prepoznali ovaj projekt i omogućili njegovu realizaciju.“.

G. Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a poručuje: „U godini u kojoj MUO obilježava 140 godina djelovanja, a u kojoj je, nažalost, pretrpio velika oštećenja nakon potresa, sudjelovanje u projektu „Izvan okvira“ TZGZ-a intervencijom Ide Blažičko „Hommage Hermanu Bolléu“ shvaćamo, ne samo kao počast ovom velikom arhitektu koji je izgradio zgradu MUO i niz drugih značajnih objekata dajući gradu novo lice nakon velikog potresa 1880., već i kao svojevrsni putokaz, poruku optimizma i nade svim građankama i građanima Zagreba da će i nakon ovog potresa Zagreb biti ljepši grad.“