15. Ljetne noći Teatra EXIT

26. 6. 2024.

Ljetne noći Teatra EXIT održavaju se na krovnoj terasi Centra mladih Ribnjak (Park Ribnjak), Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1) te Teatru EXIT (Ilica 208) a održat će se u dva dijela. Prvi dio Ljetnih noći: 3.7.-3.8., drugi dio Ljetnih noći: 30.8.-14.9.

Ljetne noći otvaraju se u srijedu, 3. srpnja u Parku Ribnjak predstavom Williama Shakespearea San Ivanjske noći.

Prilagodba i režija: Rene Medvešek i Sara Stanić

Igraju: Nika Barišić, Vid Ćosić, Filip Lugarić, Ružica Maurus, Lara Nekić, Kristijan Petelin

Na Ivanjsku noć, najkraću i najčarobniju noć u godini, kada se, prema predaji, miješaju vilinski i ovaj naš ljudski svijet, mladi Atenjani Helena, Hermija, Demetrije, Lisandar te šarolika skupina obrtnika, ujedno i amaterskih glumaca, zaglave u šumi i budu izloženi spletkama, zabunama i hirovima vila i vilenjaka. Noć naposljetku završi sretno: razdvojeni zaljubljeni parovi budu spojeni kako i dolikuje/priliči, a ljudski i vilinski svjetovi budu razdvojeni, kako je svakako bolje za sve.

Definiranje i pitanje pouke djela ima neobičan i ne-lektirski odgovor i zato ulazimo u vlastito promišljanje i možda, vlastitu filozofiju. Naime, ne znamo koja je pouka djela. Dok kod ostalih klasičnih komada tog perioda gotovo odmah možemo odgovoriti da je pouka Ne kradi!, Ne ubij!, Ne budi arogantan, Bogatstvo nije najvažnije, itd. – ovdje stojimo pred humorom i veseljem teksta, ali bez konkretnog odgovora ima li taj tekst neki dublji, moralni oslonac, nešto što ga čini klasikom i s te filozofske strane. I time moramo zaključiti – ovaj tekst je vježba veselja. Veselja pisanja, veselja igranja, veselja gledanja, veselja ljubavnih drama i veselja života općenito. On od nas traži da se podsjetimo da su humor, jednostavnost, zabuna i romantika životne i kazališne teme ravnopravne osveti, patnji i nesreći.

Detaljan raspored svih predstava na poveznici: https://teatarexit.hr/raspored-predstava/raspored-sve-nadolazece/

Izvor: www.teatarexit.hr, Kulturauzagrebu.hr