Koncert Zbora HRT-a u Hrvatskom glazbenom zavodu

U utorak, 17. studenoga u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se drugi ovosezonski koncert iz ciklusa Sfumato Zbora HRT-a.

Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Roberta Homena nastupit će u posebnim uvjetima – bez publike, u spomen na Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje, uz podsjetnik na nemogućnost punine glazbenog izraza uslijed novonastalih uvjeta u kojima se u posljednje vrijeme nastoje održavati koncerti.

U izvedbama pridružit će im se mladi solisti: sopranistica Lucija Jelušić i bariton Jurica Jurasić Kapunte orguljaš Hrvoje Trinki.

Skladbe koje se izvode zatvorenih usta, bez teksta, kao simbolički izraz nemoći punog glazbenog izražavanja, su Mjesečina Blagoja Berse i Chanson à bouche fermée (Pjesma zatvorenih usta) Jehana Alaina. Nastale u prvoj polovici prošloga stoljeća, intimne i introspektivne, nesumnjivo zrcale unutarnje doživljaje svojih autora, istovremeno zadivljujući jednostavnošću. Uz Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje, Requiem Gabriela Fauréa podsjeća na malo drugačije viđenje uglazbljenja mise za mrtve i skladateljevu viziju smrti kao konačnog radosnog izbavljenja i spasenja.

Najizvođeniji rekvijem s kraja 19. stoljeća mjesto na svjetskom koncertnom repertoaru zasigurno je zaslužio jednostavnošću i pjevnim karakterom, pri čemu ograničena uporaba vokalnih i instrumentalnih sredstava osigurava intiman doživljaj. Ono što razlikuje ovaj od ostalih, dotadašnjih rekvijema, je izostavljanje Dies irae – Posljednjeg suda, središnjeg i najpotresnijeg dijela Mise za mrtve.

Koncert se može pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.