Koncert vokalno-instrumentalnog dua Dina e Mel

U petak, 6. studenog u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se koncert kojim će Dina e Mel, duo koji čine zadarske glazbenice – pjevačica i muzikologinja Dina Bušić te gitaristica Melita Ivković – zagrebačkoj publici premijerno predstaviti album Bërbili (Slavuj). Prihod od ulaznica umjetnice će donirati za obnovu zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Riječ je o zaboravljenim pjesmama zadarskih Arbanasa koji su u 18. stoljeću došli u Zadar s područja Skadarskog jezera, a čiju glazbenu baštinu Dina e Mel oživljavaju na albumu uz gostujuće glazbenike: Miroslava Tadića (gitara), Yvette Holzwarth (violina) i Edina Karamazova (gitara i saz).

Izdanje je dobilo više stručnih kritika koje ga ocjenjuju kao autentičnu i originalnu mediteransko-orijentalnu glazbenu priču izraslu iz arheologije, to jest muzikološkog istraživanja građe koja je potom nadograđena novim, izuzetno snažno profiliranim obradama glazbenika koji su se na njemu okupili.

„Želja da zagrebačkoj publici predstavimo album Bërbili, plod našeg dugogodišnjeg istraživanja i rada, nadjačala je sve nedoumice izazvane ovim kompliciranim vremenima. Svirati se mora, jer glazba liječi. Osobito nas veseli što ćemo ovim nastupom doprinijeti obnovi zgrade HGZ-a, najstarije glazbene institucije i kolijevke glazbenog obrazovanja u Hrvatskoj.“ – kaže Dina Bušić.