Koncert Sjećanje Simfonijskog orkestra HRT-a

U četvrtak, 14. listopada u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održat će se koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod nazivom Sjećanje. Orkestrom će ravnati dirigent Philipp Von Steinaecker, solist na violončelu bit će Branimir Pustički, a na klaviru Aleksandra Dovgan.

Pijanistica zadivljujućeg talenta, Aleksandra Dovgan gošća je Simfonijskog orkestra HRT-a u prvom ovosezonskom Majstorskom ciklusu. Četrnaestogodišnja glazbenica školuje se na Središnjoj glazbenoj školi Moskovskog državnog konzervatorija, no iza sebe već ima pobjede na prestižnim pijanističkim natjecanjima te nastupe u Marijinskom kazalištu, Berlinskoj filharmoniji, Concertgebouwu u Amsterdamu, Théâtre des Champs Elysées u Parizu, na Salzbuškom festivalu…

U Zagrebu će tumačiti jedno od glavnih ostvarenja pijanističkog repertoara – Beethovenov Treći klavirski koncert. Za pult Simfonijskog orkestra HRT-a vraća se maestro Philipp von Steinaecker koji je prošlu koncertnu sezonu otvorio veličanstvenom izvedbom Mahlerove Druge simfonije Uskrsnuće u Maloj dvorani Doma sportova, a sada otvara novi Majstorski ciklus u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Program na samome početku odaje počast skladatelju i akademiku Rubenu Radici, preminulom 28. srpnja u 91. godini. Skladatelj koji je „bez opterećenja tradicijom i socrealističkom estetikom pribjegao radikalnijim izražajnim sredstvima glazbene avangarde“ pisao je za različite izvođačke sastave, među ostalim i za orkestar i obligatni violončelo: Concerto abbreviato napisao je 1960., a dvije godine poslije u Sarajevu ga je praizvela Sarajevska filharmonija uz violončelista Vladimira Antoleka i dirigenta Teodora Romanića. Ovaj put dionicu violončela tumačit će vođa dionice violončela Simfonijskog orkestra HRT-a Branimir Pustički. Anton Bruckner svoju je Četvrtu simfoniju revidirao tijekom gotovo dvadeset godina, a rezultat je barem sedam autentičnih verzija. Ipak, to je postala njegova najpopularnija simfonija, nastala na vrhuncu romantizma. I sam ju je nazivao Romantičnom, a da je razmišljao i o određenom programu svjedoči pismo dirigentu Hermannu Leviju iz 1884.: „U prvome stavku, nakon cjelonoćnog sna, rog najavljuje dan, drugi stavak je pjesma, treći stavak lovački trio, glazbena zabava lovaca u šumi”. Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Steinaecker izvode verziju iz 1888. godine.