Koncert Simfonijskog orkestra iz Montréala i pijanista Víkingura Ólafssona

U petak, 21. listopada u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert Simfonijskog orkestra iz Montréala i pijanista Víkingura Ólafssona pod dirigentskim vodstvom Rafaela Payare.

Orchestre symphonique de Montréal (Simfonijski orkestar iz Montréala) nije samo jedan od najpoznatijih i najboljih orkestara Kanade i Sjeverne Amerike, već je slavljen kao jedan od najznačajnijih na svijetu. Osnovan 1934., Orkestar je slavu stekao 1962. europskom turnejom pod vodstvom slavnoga Zubina Mehte. Od tada redovito nastupa na turnejama u najprestižnijim koncertnim prostorima svih kontinenata! Jedan od najsjajnijih trijumfa u novijoj povijesti Orkestar je slavio 2019., održavši jedanaest koncerata u devet najvećih gradova Sjeverne i Južne Amerike, pod ravnanjem glasovitoga Kenta Nagana. Planetarno poznati su i njihovi tonski zapisi snimljeni za najpoznatije diskografske kuće, kao što su Decca, CBC Records, ECM, EMI, Philips ili Sony, nagrađeni s više od pedeset nacionalnih i međunarodnih nagrada.

Orkestar u Lisinski subotom dolazi sa svojim šefom dirigentom Rafaelom Payareom, nesumnjivo jednim od najdarovitijih i najtraženijih mladih dirigenata današnjice! Vrtoglavi uspon njegove glazbene karijere počeo je pobjedom na jednom od najvećih dirigentskih natjecanja na svijetu – Međunarodnom natjecanju Nikolai Malko, a od tada je kao gostujući dirigent nastupio s orkestrima velikih svjetskih glazbenih središta, kao što su Berlin, Beč, London, München, Chicago, Pariz ili San Diego. Kao najslađa „trešnja na šlagu“ ove raskošne glazbene torte je mladi fantastični pijanist originalnog imena Víkingur Ólafsson, koji dolazi iz zemlje leda i vatre, vulkana i gejzira – dalekog i egzotičnog Islanda. Dovoljno je reći da je The New York Times Ólafssonu nadjenuo ime islandski Glenn Gould, ističući njegov jedinstveni način sviranja, unikatnu snagu i djelovanje njegova pijanizma. I The Daily Telegraph mladoga je pijanista izdigao u olimpijske visine, nazvavši ga the new superstar of classical piano! Program koncerta, na kojem je zanosna Lisztova tonska poema Les Préludes, Ravelov žovijalni i iskričavi Koncert za glasovir i mračna ali veličanstvena Deseta simfonija, ponikla iz pakla represije Staljinova Sovjetskog Saveza, iz pera genijalnoga Dmitrija Šostakoviča, obećanje je čarobnog putovanja uzbudljivim i fascinantnim bespućima glazbene povijesti.

Program:

Franz Liszt: Les Préludes, S. 97, simfonijska pjesma, br. 3
Maurice Ravel: Koncert za glasovir i orkestar u G-duru
Dmitrij Šostakovič: Deseta simfonija u e-molu, op. 93