Koncert ruskih virtuoza u HGZ-u

U petak, 14. svibnja u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se donatorski koncert ruskog violončelista Boriss Andrianova i pijanista Andreya Gugnina.

Jedan od najznačajnijih violončelista današnjice Boris Andrianov i svjetski poznati pijanist Andrey Gugnin su na inicijativu Danijela Gašparovića odlučili odsvirati donatorski koncert s djelima Schnittkea i Rahmanjinova za potrebe obnove Hrvatskog glazbenog zavoda. Boris Andrianov laureat je natjecanja Čajkovski 1998., umjetnički voditelj New Star Generation projekta, za kojeg je dobio Nagradu Ruske Federacije za kulturu 2008. godine, te VIVACELLO, prvog uopće međunarodnog violončelističkog festivala u Rusiji. Redovito nastupa na najznačajnijim svjetskim pozornicama s orkestrima poput Marinskii orkestra, Izraelske filharmonije, Nacionalnog orkestra Francuske, Komornim orkestrima Berlina i Beča, Ruskog nacionalnog orkestra i mnogim drugima te s dirigentima kao što su Valerij Gergijev, Vladimir Fedosejev, Vasilij Petrenko. Aktivan je kao komorni glazbenik, a suradnici su mu Yuri Bashmet, Leif Ove Andsnes, Menahem Pressler, Julian Rachlin, Denis Matsuev i mnogi drugi.

Andrey Gugnin pripada krugu najtraženijih pijanista mlađe generacije na svijetu, koji redovito nastupa na pozornicama kao što su Musikverein u Beču, Carnegie Hall u New Yorku, dvorana Abravanel Hall u Salt Lake Cityju, Sydney Opera House, Eastman School of Music, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, Royal Festival Hall u Londonu, Koncertna dvorana P. I. Čajkovski u Moskvi, Tajlandski kulturni centar, dvorana Muzeja Louvre i mnogih drugih. Njegova snimka Šostakovičevih koncerata korištena je na albumu iz Oscarom nagrađenog filma Stevena Spielberga Most špijuna. S diskografskom kućom Hyperion Records 2018. godine potpisao je ugovor, što je rezultiralo diskografskim izdanjima s djelima Šostakoviča, snimanjem izdanja pod nazivom Hommage to Godowsky kao i mnogim planiranim snimkama u bližoj budućnosti. Za snimku s djelima Liszta u izdanju PianoClassicsa dobio je sjajnu kritiku glasovitog Gramophonea, koji ga je uvrstio i u dvije svoje kategorije: Editor’s Choice i One to watch. Godine 2020. BBC Music Magazine Awards proglašava ga pobjednikom kategorije Instrumental Award za snimku Šostakovič: 24 Preludija-Sonate za klavir 1&2 (Hyperion)…