Koncert pijanistica Marthe Argerich i Theodosije Ntokou u Lisinskom

U utorak, 3. studenog, u 19:30 sati, u Koncertnoj dvorani Lisinski održat će se koncert pijanistica Marthe Argerich i Theodosije Ntokou. Zbog velikog interesa i rasprodanosti, Koncertna dvorana Lisinski omogućila je prijenos koncerta uživo po cijeni od 60 kuna.

Gostovanje proslavljene pijanistice i neokrunjene kraljice glasovira Marthe Argerich na samom početku nove, iznimne sezone ciklusa Lisinski subotom jedinstven je događaj godine! Na pozornicu najveće hrvatske kuće glazbe vraća se blistava pijanistička zvijezda nakon dvanaestogodišnjeg izbivanja. U Lisinskom je posljednji put održala spektakularan koncert s violončelistom Mischom Maiskim, obilježavajući 30. obljetnicu njihove umjetničke suradnje. Glazbena kritika s oduševljenjem je pisala o njihovu besprijekornom  muziciranju u kojem se ipak mogao osjetiti „snažan impuls i autoritet pijanistice, koja je publiku ostavila bez daha“ svojom svježinom, poletnošću, energičnošću, nadahnutošću, jednom riječju – genijalnošću!

Martha Argerich počela je svirati glasovir vrlo rano, već s tri godine. Debitirala je kao osmogodišnjakinja, svirajući Beethovenov Prvi glasovirski koncertu c-molu op. 15. Selidbom iz rodne Argentine u Europu, 1955. godine, nastavlja školovanje kod Friedricha Gulde, a potom se usavršava kod Artura Benedettija Michelangelija, Stefana Askenasea i Nikite Magaloffa. Zahvaljujući vrhunskoj pijanističkoj tehnici, često su je uspoređivali s Vladimirom Horowitzom, zbog čega su brojne diskografske kuće, kao što su EMI, Sony, Philips, Teldec, Deutsche Grammophon, s oduševljenjem surađivale s njom. Mnoga od objavljenih izdanja nagrađena su važnim diskografskim i glazbenim nagradama, među kojima su i tri Grammyja.

Martha Argerich poznata je po neumornom predstavljanju mladih pijanista i po potpori koju im pruža, a hrvatska i svjetska javnost zasigurno je pamti i po presedanu koji je učinila napustivši svoje mjesto u žiriju Natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi 1980., izražavajući neslaganje s izbacivanjem mladog Ive Pogorelića u samoj završnici natjecanja. Dobitnica je mnogih počasnih titula i nagrada; nositeljica je Reda izlazećeg sunca kojom ju je odlikovao japanski car. U intervjuima je često isticala da se osjeća osamljeno svirajući recitale pa je od početka osamdesetih godina 20. stoljeća najčešće nastupala s orkestrima ili u komornim sastavima sa svojim prijateljima pijanistima Nelsonom Freireom i Alexandrom Rabinovitchem, violinistom Gidonom Kremerom i već spomenutim Mischom Maiskim.

Od 2009., kao pedagoginja i pokroviteljica, počinje uspješnu suradnju s vrsnom mladom grčkom pijanisticom Theodosijom Ntokou, s kojom će svirati i na zagrebačkoj pozornici pomno birana glasovirska dua, dok će im se u izvedbi Karnevala životinja, Saint-Saënsove suite, pridružiti Virtuosi Italiani i Marthine kćeri: violistica Lyda Chen-Argerich te Annie Dutoit-Argerich, kao pripovjedačica.

Na programu je Dmitrij Šostakovič: Concertino za dva glasovira u a-molu, op. 94; Zygmunt Noskowski: Glasovirski kvartet u d-molu, op. 8; Robert Schumann: Glasovirski kvintet u Es-duru, op. 44; Camille Saint-Saëns: Karneval životinja, suita za dva glasovira i oktet.