Koncert Jazz orkestra HRT-a i sastava FiloSofía

U srijedu, 9. prosinca u 20 sati, u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti održat će se koncert Jazz orkestra HRT-a i sastava FiloSofía, a na programu će biti autorska, latinoamerička glazba gostujućeg sastava.

Teme njihovih skladbi su svakodnevica modernog čovjeka, a govore o realnosti društva u kojem živimo. Iako poštuje tradiciju latinoameričke, prije svega afrokaripske glazbe, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe inovacije, poput fusiona s balkanskom glazbom. Jedna od mnogih posebnosti ansambla su pjevači-plesači. Glavni vokal i prateći vokal čine plesni par koji se brine o tome da izvedbe budu i vizualno atraktivno iskustvo, stoga je FiloSofía u vrlo kratko vrijeme zadobila poštovanje međunarodne glazbene kritike i publike.

Suradnja s Jazz orkestrom HRT-a je prirodna, jer i nekoliko članova orkestra sudjeluje u FiloSofíji, među kojima je dirigent Miron Hauser, kojemu je upravo latinoamerička glazba velika strast. U sastavu FiloSofía sudjeluje kao autor, aranžer i trombonist, a uz njega bend čine umjetnički voditelj Darko Sedak-Benčić, Luka Žužić, Sofija Široka – glavni vokal i autorica stihova te Lázaro Amed Hierrezuelo koji sudjeluje kao violinist, pjevač, perkusionist i karizmatičan performer.

Uz njih, FiloSofíu nadopunjavaju neki od najvećih znalaca latinoameričke glazbe na području Srednje Europe – Aleš Avbelj, basist i kontrabasist iz Slovenije, Erik Marenče, klavijaturist, Marko Šolman, trubač te Manuel Matković, prateći vokal.

Koncert se održava bez nazočnosti publike uz izravan prijenos na Trećem programu Hrvatskoga radija.